De perfecte jurk: statig, vorstelijk en tóch bescheiden

De sheika van Qatar in stijlvol zwart met monumentale sieraden.
De sheika van Qatar in stijlvol zwart met monumentale sieraden.

De gevulde en subtiel opwippende schouders op de lange cape – je zou er een verwijzing naar de gebeeldhouwde stijl van Beatrix in kunnen zien. Maar dat was niet het enige wat de inhuldigingsoutfit van Máxima vorstelijk maakte. Er waren ook de kleur (koningsblauw), de sluike valling, de perfecte pasvorm en het fraaie kant- en borduurwerk van het beroemde Franse atelier Lesage op het lijfje, de onderkant van de rok en de transparante mouwen van de jurk.

Al maanden werd gespeculeerd wie Máxima zou mogen kleden voor de inhuldigingsplechtigheid. Het werd, zoals velen hadden gehoopt, de Nederlander Jan Taminiau (37), een van haar favoriete ontwerpers. Taminiau staat bekend om zijn romantische couturejurken, die overigens ook zijn gedragen door Lady Gaga.

De jurk en cape waren de perfecte outfit voor de gelegenheid – statig, en toch bescheiden.

„Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen, voelde ik me vooral nederig”, liet Taminiau weten. „Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt.”

De tiara die de nieuwe koningin erbij droeg, is een erfstuk van koningin Emma, de saffier erop is nog van Anna Paulowna geweest, echtgenote van Willem II.

Ook tijdens het avondprogramma was Máxima gekleed in Taminiau: een feestelijke en tamelijk sexy auberginekleurige creatie die strak om de heupen zat en en uitliep in een sleepje.

Een andere naam die vaak is gevallen, is die van Edouard Vermeulen, de Belgische ontwerper achter het label Natan. Om tien uur in de ochtend, nog voor Máxima in beeld was geweest, maakte hij bekend dat de jurk die ze zou dragen bij de abdicatie, alsook de jurken die Amalia, Alexia, Ariane, Laurentien en de Belgische prinses Mathilde aan zouden hebben bij de inhuldiging, van zijn hand waren.

Máxima heeft veel Natan, vooral representatieve dagkleding van het merk. Binnen die categorie viel ook de smaakvolle poederkleurige zijden jurk die ze ’s ochtends droeg. Het bovenstuk was asymmetrisch gedrapeerd, uitlopend in een flinke strik op een schouder, de knielange rok versierd met pailletten.

    • Milou van Rossum