De kwestie // Is ’t concurrentiebeding in mijn contract geldig?

Een medewerker van een reclamebedrijf in het zuidwesten van het land heeft een concurrentiebeding in zijn contract. „In mijn contract staat dat ik gedurende twee jaar na beëindiging van mijn contract niet eenzelfde functie mag uitoefenen, of werkzaamheden van gelijke strekking, in de hele provincie. Ik kan dan mijn werk niet meer doen. Ik heb getekend voor het contract omdat ik het nodig had voor een hypotheek, maar nu zit het bedrijf in zwaar weer en maak ik me zorgen. Is het rechtsgeldig?”

„Ja, als uitgangspunt wel”, zegt hoogleraar arbeidsrecht Cees Loonstra, tevens mede-auteur van het boek Het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst. „Ik adviseer mensen altijd goed op te passen. Je kunt wel denken dat een kantonrechter een streep zet door zo’n concurrentiebeding, maar dat is niet altijd zo. Er is mij een geval bekend van een verkoper bij een keukenspecialist die overstapte naar een andere keukenspecialist. Hij had zich niet aan het concurrentiebeding gehouden en de rechter stelde de werkgever in het gelijk. Boete: 15.000 euro.” Loonstra waarschuwt dat waar je voor tekent in je arbeidscontract, rechtsgeldig is. „Het concurrentiebeding is erg nadelig voor de werknemer.”

Advocaat Maarten van Gelderen van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten zegt dat het concurrentiebeding, dat uit 1907 stamt, vaak op gespannen voet staat met vrije arbeidskeuze. „We zien in de praktijk dat het steeds meer beleid wordt om een concurrentiebeding op te nemen in een contract. In hun naïviteit tekenen mensen het gewoon. Je kunt het altijd aanvechten, maar wil je dat risico lopen?”

Een rechter zal altijd de belangen afwegen in zo’n zaak, aldus Van Gelderen. „Het is raar om van een banketbakker te eisen dat hij zijn vak niet meer mag uitoefenen. Het hangt af van hoe het beding is geformuleerd, of een werknemer zelf vertrekt en wat de omstandigheden zijn.”

Volgens Loonstra is zelfs niet uitgesloten dat iemand die in zijn proeftijd ontslagen wordt, gebonden is aan het concurrentiebeding. „Overigens is nu in het sociaal akkoord afgesproken dat het concurrentiebeding verboden wordt bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst, tenzij er evidente redenen zijn om het wel te doen.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst