De kleren van de koningin

Al maanden werd gespeculeerd wie Máxima zou kleden voor de inhuldigingsplechtigheid Het werd de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau En tijdens het afscheidsdiner van Beatrix droeg ze een oudje van Valentino

De gevulde en subtiel opwippende schouders op de lange cape – je zou er een verwijzing naar de gebeeldhouwde stijl van Beatrix in kunnen zien. Maar dat was niet het enige wat de inhuldigingsoutfit van Máxima vorstelijk maakte. Er waren ook de kleur (koningsblauw), de sluike valling, de perfecte pasvorm en het prachtige kant- en borduurwerk van het beroemde Franse atelier Lesage op het lijfje, de onderkant van de rok en de transparante mouwen van de jurk.

Al maanden werd gespeculeerd wie Máxima zou kleden voor de inhuldigingsplechtigheid. Het werd, zoals velen hadden gehoopt, de Nederlander Jan Taminiau (37), een van haar favoriete ontwerpers. Taminiau staat bekend om zijn romantische couturejurken, die overigens ook zijn gedragen door Lady Gaga.

Tamelijk sexy avondjurk

De jurk en cape waren de perfecte outfit voor de gelegenheid – statig, uitgesproken, en toch bescheiden.

„Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen, voelde ik me vooral nederig”, liet Taminiau via zijn Facebookpagina weten. „Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt: het mogen kleden van de koningin van Nederland.”

De tiara die de kersverse koningin erbij droeg is een erfstuk van koningin Emma, de saffier erop is nog van Anna Paulowna geweest, de echtgenote van Willem II.

Ook tijdens het avondprogramma was Máxima gekleed in Taminiau: een feestelijkere en tamelijk sexy auberginekleurige creatie die strak om de heupen zat en en uitliep in een sleepje.

Een andere naam die vaak is gevallen, is die van Edouard Vermeulen, de Belgische ontwerper achter het label Natan. Om tien uur in de ochtend, nog voor Máxima in beeld was geweest, maakte hij bekend dat de jurk die ze zou dragen bij de abdicatie, alsook de jurken die Amalia, Alexia, Ariane, prinses Laurentien en de Belgische prinses Mathilde aan zouden hebben bij de inhuldiging, van zijn hand waren.

Poederkleurige lovertjes

Máxima wordt vaak gesignaleerd in Natan, vooral in representatieve dagkleding van het merk. Binnen die categorie viel ook de poederkleurige zijden jurk die ze in de ochtend aanhad. Het bovenstuk was asymmetrisch gedrapeerd, uitlopend in een flinke strik op een schouder, de knielange rok bezet met strepen van zilver- en poederkleurige lovertjes.

Bij het afscheidsdiner van Beatrix, maandagavond, droeg Máxima een rode avondjurk van Valentino, de ontwerper van haar trouwjurk. De laatste collectie van het Italiaanse huis hint volop naar Nederland en de gelegenheid: sobere jurken in de stijl van de Hollandse meesters, verwijzingen naar de hermelijnen mantel.

Maar het huis heeft waarschijnlijk niets geweten van haar keuze. De strapless strokenjurk was, hoe gepast in deze tijden van crisis, een oudje. Máxima droeg hem voor het eerst bij de zestigste verjaardag van prins Charles, in 2008.

De enorme diamant die ze om haar hals had, is de Stuart-diamant, een van de grootste die er op de wereld zijn. De laatste die hem heeft gedragen, was Juliana, 33 jaar geleden.

    • Milou van Rossum