De Chinese legertop mag niet meer in dure auto's rijden

Chinese privileges //China wil een eind aan corruptie onder hoge militairen // Ze maken vaak misbruik van hun privileges // Daarom: kleinere auto’s

Slecht nieuws voor BMW, Mercedes-Benz, Porsche en Jaguar. Op last van de nieuwe Chinese partijleider Xi Jinping mogen legerofficieren zich niet meer verplaatsen in de zeer geliefde, dure automerken.

Ook mogen aan familieleden, gepensioneerden en bevriende relaties geen luxueuze auto’s met militaire kentekenplaten (rode karakters, zwarte nummers tegen een witte achtergrond) meer cadeau gegeven worden. Voor gepensioneerden officieren komt er een einde aan een gratis auto, vrije benzine en ongestoord op de stoep parkeren.

De maandag gepubliceerde lijst met verboden sedans en SUV’s omvat alle bekende Europese, Japanse en Amerikaanse topmerken met uitzondering van „gewonere” Audi’s, het ook onder partijbestuurders en zakenmannen geliefde merk.

Xi Jinping, die als voorzitter van de Militaire Commissie de gang van zaken in het Volksbevrijdingsleger bepaalt, wil niet alleen corruptie uitbannen, maar ook de verkeersveiligheid verhogen.

Iedere stedeling in China weet dat de limousines met militaire kentekens altijd door het rode licht rijden en de snelheidsbepalingen overschrijden, zelfs als de hele familie achterin zit voor een uitje of een soldaat-chauffeur zijn baas naar de sportclub brengt.

Voor de luxemerken is het nieuwe decreet een tegenslag, want het leger en de paramilitaire politie zijn grootafnemers van met name Duitse en Japanse merken.

Dat Xi’s decreten effect sorteren, hebben de makers van sterke dranken (waaronder Maotai) en haaienvinnensoep al eerder gemerkt. Het leger en een reeks andere overheidsdiensten mogen niet langer grote diners organiseren met dure dranken en delicatessen. Aandelen van Maotai-stokerijen en haaienvinnenfabrieken zijn gekelderd. NRC