‘Consumenten gaan een paar tientjes besparen op de energierekening’

Foto ANP/Lex van Lieshout

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verlaagt de tarieven voor het transport van gas en elektriciteit. Consumenten besparen daardoor de komende drie jaar in totaal enkele tientallen euro’s, stelt de toezichthouder vanochtend.

Volgens de ACM kunnen de tarieven omlaag omdat de netbeheerders goedkoop kunnen lenen en in de kosten kunnen snijden.

In totaal stelt de toezichthouder dat de komende drie jaar minimaal een half miljard euro kan worden bespaard door de tariefverlaging.

Toezichthouder bepaalt tarieven

ACM-bestuurder Henk Don in een verklaring:

“Met dit voorstel hebben we een goede balans gevonden tussen betaalbaarheid voor de consument en de mogelijkheid voor netbeheerders noodzakelijke investeringen te doen met het oog op leveringszekerheid.”

Omdat de netbeheerders een monopoliepositie hebben, bepaalt de toezichthouder hoe hoog de tarieven mogen zijn. De netbeheerders hebben nog zes weken om te reageren op de voorgenomen tariefverlaging van de ACM. De nieuwe tarieven moeten volgend jaar ingaan en gelden tot en met 2016.

    • Annemarie Coevert