buzz

Nederland, Den Haag, 21-11-2012 De actrices Katja Herbers, Ariane Schluter en Anniek Pheifer in de Drie Zusters van Anton Tsjechov. Theu Boermans brengt met Drie Zusters van Anton Tsjechov opnieuw een klassieker op toneel. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Nederland, Den Haag, 21-11-2012 De actrices Katja Herbers, Ariane Schluter en Anniek Pheifer in de Drie Zusters van Anton Tsjechov. Theu Boermans brengt met Drie Zusters van Anton Tsjechov opnieuw een klassieker op toneel. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Roger Cremers - 2012

Duitse filmprijzen voor

Hannah Arendt

Afgelopen vrijdag werden de Deutscher Filmpreisen, beter bekend als de Lola’s, uitgereikt. De meest gerenommeerde prijs voor de Duitse film wordt bepaald door de leden van de Deutsche Filmakademie en wordt al sinds 1951 uitgereikt. Een aantal films die ook in Nederland zijn of worden uitgebracht vielen in de prijzen. Barbara Sukowa kreeg een beeldje als beste actrice voor haar hoofdrol als Hannah Arendt in de gelijknamige film die vanaf morgen in de Nederlandse filmtheaters draait. Hannah Arendt ontving ook de Zilveren Prijs voor beste speelfilm. De Gouden Prijs voor beste speelfilm ging naar Oh Boy, de in sfeervol zwart-wit gedraaide tragikomedie over een jonge nietsnut in Berlijn op weg naar volwassenheid. Oh Boy van Ole Jan Gerster kwam bij de Lola’s als grote winnaar uit de bus en ontving ook beeldjes voor beste regie, scenario, acteur, bijrol en filmmuziek. Oh Boy draait vanaf 30 mei in Nederland. More than Honey, de documentaire over de precaire positie van de bij, die nog in enkele Nederlandse filmtheaters te zien is, kreeg de prijs voor beste documentaire. Cloud Atlas, die mede is geregisseerd door Tom Tykwer en deels werd gefinancierd met Duits geld, kreeg alleen technische troostprijzen: beste camerawerk, montage, make-up en kostuums.

Ariane Schluter gaat Lucia de Berk spelen in film

Het verhaal van Lucia de Berk, de verpleegster die na een gerechtelijke dwaling ten onrechte zes jaar gevangen zat, wordt verfilmd door Paula van der Oest. Ariane Schluter gaat de rol spelen van de vermeende ‘Engel des Doods’. De B. werd zo genoemd omdat ze opvallend vaak aanwezig zou zijn geweest bij sterfgevallen in het ziekenhuis waar zij werkte. Ze werd verdacht van directe betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen en veroordeeld tot levenslang, hoewel hard bewijs ontbrak. In 2008 werd haar zaak heropend en in 2010 werd zij vrijgesproken. De opnames beginnen in juni, de film draait naar verwachting in maart 2014 in de bioscoop.

Veerle Baetens valt in de prijzen in New York

Actrice Veerle Baetens werd op het New Yorkse Tribeca Filmfestival uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in The Broken Circle Breakdown, Felix van Groeningens in de wereld van bluegrassmuzikanten gesitueerde film over een stel met een kind dat aan leukemie lijdt. De jury toonde zich onder de indruk: „Baetens’ personage evolueert van een zorgeloze geest naar een rouwende echtgenote en moeder. En waar we ons ook bevinden gedurende die transformatie, deze actrice toont ons het vuur dat in haar personage brandt, een vuur dat haar zowel in leven houdt als haar vernietigt.” De jury prees haar „tour de force” en noemde haar rol „het hart en de ziel” van de film die in Nederland een filmhuishitje werd en vorige week op dvd is uitgebracht. Op hetzelfde festival mocht The Broken Circle Breakdown de prijs voor beste scenario in ontvangst nemen.

Meer competitie voor

Borgman in Cannes

Op het laatste moment heeft de leiding van het Cannes filmfestival Only Lovers Left Alive van de inmiddels 60-jarige New Yorkse regisseur Jim Jarmusch toegevoegd aan de Gouden Palm-competitie, waar ook Alex van Warmerdams Borgman aan meedoet. Jarmusch’ film, volgens hem een „crypto-vampire love story”, is de negentiende titel in de competitie. Tilda Swinton en Tom Hiddleston spelen de hoofdrollen van twee vampiers, tevens undergroundmuzikanten, die door de eeuwen heen een langdurige liefdesaffaire beleven.

Stomende seks met Gus Van Sant als sollicitatie

Regisseur Gus Van Sant (Good Will Hunting, Milk) heeft een stomende seksscène opgenomen met acteur Alex Pettyfer in de rol van miljonair Christian Grey, het hoofdpersonage uit de erotische bestseller Fifty Shades of Grey. Van Sant stuurde de sleutelscène waarin Grey Anastasia Steele ontmaagt als een vorm van open sollicitatie naar de producenten van de filmversie die in de maak is, in de hoop als regisseur te worden aangenomen. Vooralsnog is onbekend wie de film, gaat maken en welke acteurs erbij betrokken zijn. Ook de naam van de actrice die in de testscène Steele speelde, is niet bekendgemaakt.