Buitenlandse media

De BBC opende zijn website gistermiddag met de inhuldiging. De Britse omroep sprak over een „kleurrijke ceremonie”. „Veel jongeren in de straten van Amsterdam begrijpen het nut niet van de koninklijke familie – maar ze houden er wel van om Koninginnedag te vieren.”

The New York Times is enthousiast over Máxima: „Het toejuichen tijdens de balkonscène weerspiegelt de populariteit van de nieuwe koningin. Zij voegt een vleugje glamour en romantiek toe aan de anders toch wat low-key en oubollige koninklijke familie.”

De Duitse Frankfurter Allgemeine schrijft als een van de weinige kranten over het Koningslied – „niet echt populair, de W van Willem”.

Bild komt met een uitgebreid portret van Beatrix. Ze is „een vrouw met een vrolijk en gelijkmatig karakter, die ook in moeilijke tijden koel en geconcentreerd blijft”. Het blad analyseert ook de lach van koningin Máxima. „Aan haar lach kon je zien dat ze blij en nerveus was, tussendoor zag je de tranen in haar ogen fonkelen.”

De Spaanse kwaliteitskrant El País meent „uitgebarsten emoties” te hebben geregistreerd toen Beatrix, Willem-Alexander en Máxima op het balkon stonden en het Wilhelmus zongen.

Het Argentijnse dagblad La Nación: „In een sfeer van plezier en opwinding ontving Nederland gisteren zijn nieuwe koning”. De krant citeert ook de Nederlandse ambassadeur Hein de Vries die zegt dat koningin Máxima „intelligentie en authenticiteit” toevoegt aan het koningschap van Willem-Alexander.