Belangrijk, maar niet erg subtiel

None

Schindler’s List . Regie: Regie: Steven Spielberg. 20th Anniversary Edition op Blu-ray dvd. ***

Bij films over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog steekt vroeg of laat de vraag op of de Holocaust überhaupt wel in beelden te vatten is. Hoe kun je het onvoorstelbare voorstelbaar maken? Hoe aangrijpend en belangrijk Schindler’s List ook is, soms toont Steven Spielberg zich een weinig subtiel filmmaker. Denk bijvoorbeeld aan het rode jasje tijdens de razzia op het getto van Krakau. En is het echt nodig om na het doodschieten van een joodse vluchteling een shot in te lassen van bloed dat geabsorbeerd wordt door de sneeuw? Ook de constante parallelmontage tussen goede Duitser Oskar Schindler (Liam Neeson) en de sadistische kampcommandant Amon Goeth (Ralph Fiennes), die vanaf het balkon van zijn villa willekeurig joden neerknalt, is wat al te ver doorgevoerd.

Voor de nieuwe Blu-ray dvd-uitgave werd het cameranegatief opnieuw gescand en waar nodig opgelapt. Het resultaat is verbluffend, met haarscherp, contrastrijk zwart-wit.

André Waardenburg