‘Barça zal vasthouden aan eigen spelsysteem’

Na de uitschakeling van Real moet FC Barcelona vanavond een 4-0 verlies tegen Bayern goedmaken. Volgens Capellas mogen we Barça niet afschrijven.

None

Albert Capellas (45) krijgt twinkelingen in zijn ogen bij de gedachte dat coach Pep Guardiola volgend seizoen bij Bayern aan de slag gaat. „Als ik een vrije dag heb zal ik die graag benutten om een training van hem te gaan bekijken”, zegt de assistent-trainer van Vitesse. „Hij gaat het daar maken. Dat weet ik zeker. Bayern zal verzorgder voetbal gaan spelen in combinatie met hun kracht. Een schitterend vooruitzicht. Of Bayern de macht van Barcelona overneemt, weet ik zo net nog niet. Maar de Bundesliga is wel de competitie van de toekomst.”

Het gaat Capellas dan te ver om de toekomstige spelstijl van de Duitse kampioen een verbeterde versie van futbol tiki taka te noemen. Het positiespel dat de Catalaanse voetbalgrootmacht de afgelopen jaren talloze successen bracht. „Nee, ik zal zeker niet willen beweren dat het huidige systeem van FC Barcelona achterhaald is. Je moet alleen wel zorgen dat je veel kansen blijft creëren. Maar een Barça met een goede Messi, Xavi en Iniesta kan in Camp Nou nog iedereen verslaan. Daar maak ik me geen zorgen over”, zegt Capellas, die in tal van hoedanigheden acht jaar werkzaam was bij Futbol Club Barcelona.

Voordat Capellas in november 2010 als assistent van oud-voetballer Albert Ferrer naar het Arnhemse Vitesse kwam, was hij assistent-trainer van Barcelona B en coördinator van de jeugdopleiding. De geboren Catalaan maakte van nabij mee hoe dynamische spelers als Lionel Messi, Xavi Hernández en Andrès Iniesta onder leiding van Guardiola de wereld veroverden. „Het spel van Barcelona heeft als een katalysator gewerkt voor het Spaanse voetbal. In het verleden speelde de nationale ploeg vooral met sterke, temperamentvolle spelers. Een spelers als Guardiola werd voorheen niet eens opgesteld. Nu wordt er gekozen voor kwaliteit. Met alle successen van dien.”

Spanje greep zowel bij het landen- als bij het clubvoetbal op imponerende wijze de macht. Het land dat in het verleden op WK’s en EK’s vrijwel nooit iets presteerde veroverde nu wel de hoofdprijzen. „De invloed van Johan Cruijff op het Spaanse voetbal is groot geweest. Dat kan niemand ontkennen. Maar trainers als Frank Rijkaard, Louis van Gaal en Guardiola spelen daarbij ook een grote rol. Net zoals Luis Aragonés en Vicente Del Bosque. Allemaal coaches die van snel en dynamisch voetbal houden.”

Volgens Capellas ontstond er in Barcelona een unieke situatie waarbij alles wonderwel op zijn plaats viel. „Allereerst kreeg Barcelona te maken met lichting heel talentvolle spelers. Die kwam ook nog eens onder leiding van Guardiola te staan. Iedereen binnen de club steunde elkaar. De resultaten versterkten dat proces alleen nog maar meer. Ongelooflijk. Je moet beseffen dat dat niet altijd zo zal zijn. Iedere club krijgt met een mindere tijd te maken. Het is zaak dat je als club vasthoudt aan je eigen visie.”

Capellas is zich ervan bewust dat het Spaanse voetbal een voorbeeld was voor andere landen. Zo ook voor de Duitsers. „Ik weet dat de Duitse assistent-bondscoach Hans Flick vaak in Spanje is gaan kijken. Hij heeft vele gesprekken gevoerd met tal van trainers. Het Duitse voetbal heeft van ons geleerd. Ze hebben dingen overgenomen, maar zonder dat ze hun eigen identiteit geweld aan doen. Ik heb hier vanuit Nederland van dichtbij gezien hoe de Bundesliga is gegroeid. Je kunt aan heel veel dingen zien dat de Duitsers goed bezig zijn. De competitie staat ook in financieel opzicht sterk. Al met al is de Bundesliga een voorbeeld.”

Het gaat Capellas te ver om te stellen dat de Bundesliga de Primera División al voorbij is gestreefd. De klappen die Dortmund en Bayern aan respectievelijk Real Madrid en Barcelona toedienden in de halve finales van de Champions League markeren volgens hem niet zomaar het einde van een tijdperk. „Real en Barça hebben belangrijke duels verloren. Dat is waar. Meer ook niet. Ik schrijf Barça niet af. Het gaat veel te ver om dat op basis van één wedstrijd te doen. Hoe oud is Messi nu helemaal? Hij is 25 jaar. Normaal gesproken moeten zijn beste jaren nog komen.”

Barcelona moet in de ogen van Capellas zeker niet zomaar van filosofie gaan veranderen. „Natuurlijk moet je altijd kijken naar de vijand. Maar je moet je niet laten leiden door een paar mindere wedstrijden. Zelfs niet door een minder jaar. Daar komt bij dat een club als Barcelona een bepaalde cultuur heeft. Als het eerste elftal niet verzorgd en aanvallend voetbal speelt dan zal het publiek zich tegen de ploeg keren. Daar heeft niemand iets aan. Je moet niet zomaar iets goeds kapotmaken. Radicale wijzigingen brengen zelden zomaar succes.”

Volgens Capellas is FC Barcelona op Ciutat Esportiva Joan Gamper in het plaatsje Sant Joan Despí al dagelijks bezig met het elftal van de toekomst. „Barcelona barst nog steeds van het talent. De club zal altijd vasthouden aan zelf opgeleide spelers aangevuld met wereldtoppers. Barcelona kijkt niet naar fysieke aspecten, maar naar talent. Snelheid in denken is belangrijk. Dat soort spelers heeft Barça in het verleden succes gebracht. En dat zal in de toekomst niet anders zijn.”

    • Koen Greven