‘Arrestaties republikeinen op Dam door persoonsverwisseling’

Republikein Hans Maessen werd gisteren tijdens de troonswisseling gearresteerd, omdat de politie hem aanzag voor iemand anders naar wie ze op zoek waren. Dat heeft de politie verklaard tegenover de NOS. De studente Joanna werd gearresteerd vanwege “verstoring van de openbare orde”.

Hans Maessen gisteren op de redactie van NRC.
Hans Maessen gisteren op de redactie van NRC. Foto NRC

Republikein Hans Maessen werd gisteren tijdens de troonswisseling gearresteerd, omdat de politie hem aanzag voor iemand anders naar wie ze op zoek waren. Dat heeft de politie verklaard tegenover de NOS. De studente Joanna werd gearresteerd vanwege “verstoring van de openbare orde”.

Volgens de politie werd Maessen aangezien voor ander persoon door de hectiek vlak na de balkonscène. De campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) werd verzocht de Dam te verlaten, maar weigerde. Daarna werd hij afgevoerd. De activiste Joanna stond naast hem en werd ook meegenomen. De politie erkent nogmaals dat er fouten zijn gemaakt, na het gisteren een ‘inschattingsfout’ te hebben genoemd en haar excuses te hebben aangeboden.

Het NRG twijfelt aan de lezing van de politie, aangezien de videobeelden van de arrestatie niet zouden wijzen op een vergissing. Het genootschap wil daarom nader onderzoek.

In gesprek met nrc.nl gisteren, had Maessen de actie al “georkestreerd” genoemd. Hij protesteerde op de Dam met een bord met daarop “Geen monarchie, maar democratie”.

“Politiechef wist niet van aanhouding”

Jan Swaan, chef operationele zaken bij de politie Amsterdam, wist niet van de arrestatie van de twee republikeinen. Hij was wel degene die zijn excuses aanbood. Dat zegt Hans Maessen tegen persbureau Novum. Volgens Maessen zeiden politieagenten, terwijl ze hem afzetten op het Waterlooplein, dat ze ook niet snapten hoe dit kon gebeuren.

De uitleg die de politie vandaag gaf over het voorval roept bij Maessen vragen op:

“Dit sterkt het vermoeden dat ze iets willen verdoezelen. Ze werken zich nu wel erg in de nesten. Het slaat gewoon nergens meer op. Het klopt voor geen meter.”