Apple haalt 17 miljard op voor aandeelhouders

Apple heeft wereldwijd miljarden aan reserves, maar toch haalde het elektronicabedrijf gisteren 17 miljard dollar (13 miljard euro) op met de uitgifte van schuldpapier – met dit bedrag zou je Facebook, Hewlett-Packard én Yahoo kunnen kopen. Of, ter vergelijking: dat is net zo veel als de hele economie van Congo.

En Apple hád al 145 miljard op de plank liggen, vooral buiten de VS. Een dollarlening uitgeven is dan gunstig omdat het bedrijf over het geld dat wordt teruggehaald naar de VS belasting moet betalen. Met de grootste uitgifte van bedrijfsobligaties in de geschiedenis maakt Apple gebruik van de lage rente. Het verkocht zes verschillende obligaties.

De vraag naar het schuldpapier was volgens beurshandelaren erg groot. Apple zou met gemak drie keer het geplande bedrag hebben kunnen binnenhalen. Het is de eerste keer in bijna twintig jaar dat Apple de obligatiemarkt gebruikt.

Apple gaat het geld gebruiken om de aandeelhouders de komende drie jaar 100 miljard dollar uit te keren. Met deze actie wil topman Tim Cook de onrust op Wall Street sussen.

„Ook voor investeerders is Apple het beste”, zei hij vorige week bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Zijn voorganger Steve Jobs hield geen rekening met opstandige aandeelhouders. Maar Cook zei dat hij zich „gefrustreerd” voelde over de terugval in beurswaarde. De koers van het aandeel is afgelopen half jaar gedaald van meer dan 700 dollar naar 390 dollar afgelopen maand.

Sinds de opmerking van Cook steeg de koers met 10 procent. Cook moest bij de presentatie van de jongste kwartaalcijfers de eerste winstdaling sinds tien jaar bekendmaken: 9,6 miljard dollar ten opzichte van 10,5 miljard.

De grootste vrees die aandeelhouders hebben is dat Apple zijn glans aan het kwijtraken is. De verkopen van met name iPhones vlakken af.

Apple is niet het enige bedrijf dat gebruikmaakt van de lage rentetarieven; Nike en Microsoft plaatsten de afgelopen maanden ook obligatieleningen.