Amsterdam kijkt terug op ‘gemoedelijk’ en ‘mooi begin van koningschap’

Amsterdam stroomde gisteravond snel leeg na een soepel verlopen Koninginnedag. Het totaal aantal bezoekers was ongeveer vergelijkbaar met vorig jaar, maar er vonden minder incidenten plaats. Premier Rutte sprak van ‘een mooi begin van het nieuwe koningschap’.

Even voor de abdicatie.
Even voor de abdicatie. Foto ANP / Remko de Waal

Amsterdam stroomde even voor middernacht snel leeg na een soepel verlopen Koninginnedag. Het totaal aantal bezoekers in Amsterdam is ongeveer vergelijkbaar met vorig jaar, maar er vonden minder incidenten en arrestaties plaats. Premier Rutte sprak van ‘een mooi begin van het nieuwe koningschap’.

Er zijn tussen de zeven- en achthonderdduizend mensen in de stad geweest. Volgens de gemeente was er dit jaar meer spreiding over de stad en over de gehele dag.

minder arrestaties en incidenten

De politie en andere hulpdiensten hebben dit jaar minder hoeven optreden in vergelijking met Koninginnedag in 2012. Tot 22.00 uur werden er 84 mensen aangehouden, ruim 42 procent minder dan in 2012, zo meldt de gemeente.

Ook het aantal ambulanceritten en meldingen bij EHBO-posten geven een rustig beeld. Het aantal ritten stond tot 22.00 uur op 147. Vorig jaar stond dat aantal rond dezelfde tijd op 217. Volgens de gemeente kunnen de hulpdiensten het goed aan.
NS en Prorail kijken daarnaast tevreden terug op de inhuldigingsdag, aldus een woordvoerder:

“We kunnen wel zeggen dat we een goede dag hebben gehad. Er zijn nagenoeg geen storingen geweest en veel reizigers waren tevreden.”

Van der Laan noemt de dag ‘gemoedelijk, feestelijk en veilig’

Burgemeester Eberhard van der Laan laat ook weten tevreden terug te kijken. Volgens hem was de sfeer gemoedelijk.

“Dat zie je terug in de cijfers van het aantal aanhoudingen en ambulanceritten. De uitgangspunten voor de troonswisseling waren: feestelijk, open, veilig en ongestoord. Volgens mij is het goed gelukt om deze uitgangspunten op deze bijzondere dag in balans te houden.”

Rutte: een mooi begin van het nieuwe koningschap

Premier Mark Rutte heeft tijdens het afsluitende feest in het Muziekgebouw aan ’t IJ alle mensen bedankt die hebben meegewerkt aan de inhuldigingsdag. Hij spreekt van een ‘fantastische’ dag. “Een mooi begin van het nieuwe koningschap”, laat de minister-president weten:

Twitter avatar MinPres Minister-president tijdens afsluitend feest: ‘Dank aan alle mensen die hebben meegewerkt aan deze fantastische dag. Een mooi begin van het nieuwe Koningschap’

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima sloten de feestelijkheden van de inhuldiging in het Muziekgebouw achter gesloten deuren af met een diner en een slotfeest. Rutte trad namens de ministerraad op als gastheer. Rond het middaguur verlieten de koning en koningin met hun dochters het Koninklijk Paleis:

    • Annemarie Coevert