Af en toe een bui

De voorbije april was de vierde opeenvolgende maand met een gemiddelde maximumtemperatuur die onder de norm lag. Vier te koude maanden achter elkaar, dat is tamelijk uniek.

Of mei dezelfde kant opgaat, zal de toekomst uitwijzen, maar er zit alvast een tijdelijke opwarming aan te komen, waarbij het her en der 20 graden kan worden. Dergelijke middagtemperaturen worden vanaf begin volgende week verwacht, onder invloed van een stevig hogedrukgebied.

Woensdagavond hebben we juist te maken met de passage van een front dat vanuit het zuiden nadert. Dit leidt her en der tot enige regen, vooral ten zuiden van de grote rivieren. In de loop van de nacht koelt het af naar 6 tot 8 graden.

Ook donderdag overdag valt van tijd tot tijd een beetje regen of een bui. De bewolking overheerst op veel plekken, al lijken het noorden en noordwesten daarvan deels gevrijwaard te blijven. Bij een matige noordoostenwind is het in de middag ongeveer 14 graden.

Vanaf vrijdag beginnen de middagtemperaturen op te lopen. Zaterdag zou er nog wat regen kunnen vallen, maar de dagen daarna bouwt een hogedrukgebied zich op in de nabijheid van ons land. Dat brengt niet alleen zonneschijn; het zorgt er ook voor dat warmere lucht ons land binnenstroomt. De nachtelijke temperaturen gaan daardoor richting 10 graden en de middagwaarden zelfs richting 20 graden.