Aan de slag met een very British toetje

None

Anglofielen der lage landen: spoedt u naar Amsterdam. Daar bevindt zich namelijk sinds kort een vestiging van het oh so Britse warenhuis Marks & Spencer. Een jaar of tien geleden was er in de Kalverstraat ook al even zo’n winkel, met Food & Wine, brave twinsets en niet zo braaf ondergoed, maar die hield het helaas niet vol.

In de nieuwe vestiging is ook een grote Food Hall en tot mijn vreugde waren al mijn lievelingen van weleer nog verkrijgbaar. Custard creams (heerlijke koekjes), Ploughman’s Pickle (voor een grijpstuiver) en crumpets, een soort dikke pannekoekjes die je even opwarmt en vervolgens kunt beleggen met jam of met gerookte zalm en een gepocheerd eitje. Ideaal voor in de vriezer. Nee, ik heb geen aandelen. En ook niet gaan roepen ‘dat u hier niets aan heeft omdat u niet in Amsterdam woont’, want u wilde de komende weken toch een keer naar het Rijksmuseum, dus nu kunt u een en ander mooi combineren.

Zo, en nu aan de slag met een oh so British toetje: een trifle. Een doeltreffende combinatie van cake, custard en room. Begin met het bakken van een kleine cake. Klop met een mixer de zachte boter met de suiker, de citroenzeste en een snuf zout. Voeg het ei toe, mix goed en spatel vervolgens het bakmeel er luchtig door. Bak de cake in een ingevette (kleine) bakvorm in ± 20 minuten gaar in de oven (175 graden).

Haal de kroontjes uit de aardbeien, halveer ze, besprenkel ze met citroensap en roer er een paar heel fijngesneden blaadjes basilicum door. Maak de custard door in een kom de eierdooiers en de suiker goed door elkaar te kloppen met een mixer. Verwarm de melk met het vanillestokje tot het net kookt. Giet dan de melk bij de dooiers terwijl u fanatiek klopt. Giet alles terug in de pan, zet het vuur half hoog en roe regelmatig met een garde. De custard mag niet écht koken, maar moet wel steeds tegen de kook aanblijven. Na een minuut of tien is de custard iets ingedikt. Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Roer de custard tijdens het afkoelen af en toe door om velvorming te voorkomen.

Snij de cake in kleine blokjes, verdeel die over 4 glazen schaaltjes, besprenkel ze met limoncello, verdeel de aardbeien erover en daarover de custard. Dek af met folie en zet een paar uur koel weg. Spuit er vlak voor het serveren een ruime hoeveelheid geklopte slagroom over en garneer met een klein beetje citroenzeste.

    • Roos Ouwehand