22 gewonden bij grote vechtpartij in Venezolaans parlement

Venezolaans oppositielid Julio Borges arriveert gewond bij een persconferentie na de hevige gevechten in het parlement. Foto Reuters/Carlos Garcia Rawlins

In het Venezolaanse parlement is gisteravond een vechtpartij uitgebroken waarbij 22 parlementsleden gewond raakten. Aanhangers van de regering begonnen klappen uit te delen aan leden van de oppositie nadat die een spandoek in de Nationale Assemblee hadden uitgerold. Er ontstond een handgemeen waarbij de oppositieleden ook rake klappen uitdeelden schrijft persbureau AP vanochtend.

De oppositie weigert nog altijd de verkiezingsoverwinning van Nicolas Maduro, de opvolger van de overleden charismatische president Hugo Chavez, te accepteren en blijft hertelling van de op 14 april uitgebrachte stemmen eisen. Na de verkiezingsuitslag op 14 april brak ook geweld uit waarbij negen doden vielen en tientallen mensen gewond raakten.

Oppositie betwist verkiezingsuitslag

Oppositieleider Henrique Capriles betwistte de verkiezingsuitslag waarbij Nicolas Maduro met 250.000 stemmen won en riep op tot een protestmars. Die mars trok hij later weer in, maar toen waren er al rellen op straat uitgebroken tussen aanhangers van beide kampen.

De aanhangers van Maduro hebben de meerderheid in de Nationale Assemblee. Deze meerderheid heeft ervoor gezorgd dat de oppositieleden niet in het openbaar over deze kwestie mogen spreken en geen zitting mogen nemen in parlementscommissies. Daartegen protesteerden de oppositieleden gisteren.

    • Annemarie Coevert