Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twee demonstranten aangehouden op de Dam - ‘inschattingsfout’

Het protestbord van de activistische studente Joanna, die vandaag met Hans Maessen, lid van het Nieuw Republikeins Genootschap, werd aangehouden op de Dam. De politie maakte haar excuses en noemde de aanhouding een 'inschattingsfout.'
Het protestbord van de activistische studente Joanna, die vandaag met Hans Maessen, lid van het Nieuw Republikeins Genootschap, werd aangehouden op de Dam. De politie maakte haar excuses en noemde de aanhouding een 'inschattingsfout.' Foto ANP / Robert Vos

Er zijn twee demonstranten aangehouden op de Dam. Dat meldt de voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) Anjo Clement aan persbureau Novum.

Dat meldt ook NRC-verslaggever Bas Blokker op Twitter:

Twitter avatar basblokkernrc Bas Blokker politie heeft twee demonstranten afgevoerd vóór de balkonscene

Politie maakt excuses voor aanhouding republikeinse demonstranten

De Amsterdamse politie heeft zojuist haar excuses gemaakt voor de aanhouding van Hans Maessen, lid van NRG, en de activistische studente Joanna. Dat meldt de politie op Twitter:

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Onterechte aanhouding Maessen en Van der Hoek. Beiden worden met excuus retour gebracht naar het centrum van Amsterdam. #Troon

Maessen hield op de Dam een protestbord omhoog en kreeg van agenten opdracht om dat ergens anders te doen, maar dat weigerde hij, schrijft de NOS.

Joanna had een protestbord bij zich met de teksten ‘Ik ben geen onderdaan’ en ‘Fuck the international oil maffia’, schrijft Novum. Toen ze zag dat Maessen werd afgevoerd, hield ze haar bord ook omhoog, waarna ze ook werd meegenomen, aldus de NOS.

Maessen: aanhouding is georkestreerde actie

“Het is een georkestreerde actie, over het hoofd van burgemeester Van der Laan.” Dat zegt Hans Maessen, campagneleider van het Republikeins Genootschap, tegenover nrc.nl over zijn eigen aanhouding vanmiddag op de Dam.

Samen met medeactiviste Joanna werd de republikeinse demonstrant in een politiebusje gezet:

“Die reed 150 meter achteruit de Damrak op. Aldaar werden we overgezet in een ander busje. Deur aan deur, zodat niemand kon zien wat er gebeurde. Vervolgens werden we een uur lang door de stad gereden. Uiteindelijk arriveerden we bij Frederiksplein, het hoofdbureau van de politie.”

Daar moest hij zijn spullen inleveren en even de arrestantencel in.

De politie doet de aanhouding af als een foutje, maar Maessen gelooft dat niet. Vanmiddag liep hij met het protestbord ‘Geen monarchie maar democratie’ ook het redactiegebouw van NRC binnen. Lees het hele verhaal van Maessen.

Bekijk hier een video van de aanhouding van Nieuwsuur:

Bekijk hier een video van een interview met Joanna door de NOS:

Joanna kwam in februari ook al in aanraking met de politie, toen ze in Utrecht voor het Beatrixtheater protesteerde tegen de monarchie. Ze hield in een bord omhoog met de tekst ‘Weg met de monarchie, het is 2013’.

Zes locaties in Amsterdam zijn aangewezen als plekken waar betoogd mag worden: het Waterlooplein, het Spui, het Frederiksplein, het Frederiksplantsoen en twee plaatsen bij de route van de Koningsvaart.