Toen ik nog jong was, deed je nooit de deur op slot

Klaas van Vliet (86) is gepensioneerd treindienstleider. Hij woont aan de Willem-Alexanderhof in Woerden.

„Ik kan me Nederland wel voorstellen zonder Oranje, maar toch heb ik liever geen republiek. Beatrix heeft het goed gedaan, al was Juliana natuurlijk anders. Juliana liet zich aanspreken als mevrouw, terwijl Beatrix er van begin af aan op stond majesteit genoemd te worden. Ik had dat liever wat losser gezien.

„Zelf heb ik altijd veel sympathie voor prins Bernhard gehad. Op het persoonlijke vlak heeft hij de dingen niet altijd even goed gedaan, maar ik ben een Indië-veteraan en ik vind het belangrijk dat Bernhard altijd veel voor de veteranen heeft gedaan.

„Ik denk dat Willem-Alexander meer op zijn oma zal lijken dan op zijn moeder. Hij heeft gezegd dat hij er niet op staat met majesteit aangesproken te worden. Ik geloof dat hij een koning voor ons allemaal zal zijn. Die faam als Prins Pils? Ach, dat is in zijn jonge jaren gebeurd. Ik geloof ook dat Máxima een goede koningin zal zijn.

„En de toekomst? Ik ben 86 jaar, veel toekomst heb ik niet meer. Ik geloof wel dat het goed zal blijven gaan met Nederland. Iedereen praat nu over de crisis, maar als je wat langer hebt geleefd, weet je dat er om de zoveel jaar altijd wel een crisis is. Of mijn kleinkinderen het net zo zullen hebben als ik, dat weet ik niet. Je hoort vaak zeggen dat we het allemaal met wat minder moeten doen. Maar als je dat allemaal zo hoort en leest, kan het ook best wat zuiniger.

„Vroeger, toen ik nog jong was, deed je nooit de deur op slot. Maar als ik nu tien minuten naar boven ga, draai ik de achterdeur dicht. Dat is wel vervelend. Je leest over overvallen en straatberovingen. Ik heb dat zelf nooit meegemaakt, je hoort erover. Maar echt bang ben je op mijn leeftijd niet meer.”