Stofnetten tegen de luchtvervuiling

Workers set up dust screen on a demolition site in Xi'an, Shaanxi province, April 27, 2013. According to local media, along with the city's recent environment protection acts, construction sites are required to take measures controlling dust in order to improve air quality. Picture taken April 27, 2013. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: BUSINESS ENVIRONMENT CONSTRUCTION TPX IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Workers set up dust screen on a demolition site in Xi'an, Shaanxi province, April 27, 2013. According to local media, along with the city's recent environment protection acts, construction sites are required to take measures controlling dust in order to improve air quality. Picture taken April 27, 2013. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: BUSINESS ENVIRONMENT CONSTRUCTION TPX IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA REUTERS

Bouwvakkers leggen een stofnet over een sloopterrein in de hoofdstad Xi’an van de centrale Chinese provincie Shaanxi. Het is sinds kort verplicht in de stad om dit soort bouwterreinen af te dekken, om zo de verspreiding van stof tegen te gaan en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Met die luchtkwaliteit is het erbarmelijk gesteld in China. De kolossale omvang van de milieuvervuiling wordt in China in steeds apocalyptischer termen beschreven, schreef NRC-correspondent Oscar Garschagen eind vorige maand. Bijna 600 miljoen Chinezen hebben rechtstreeks te maken met zeer ernstige lucht- en watervervuiling als gevolg van de industrialisering en de enorme groei van het autobezit en lopen enorme gezondheidsrisico’s. In alle grote steden, dus niet alleen Beijing en Shanghai, in de oostelijke en centrale provincies overschrijdt de luchtvervuiling dagelijks de nationale en zeker de internationale standaarden en groeit de onzekerheid over het drinkwater.

Het aantal gevallen van longkanker alleen al is in de afgelopen dertig jaar met 465 procent gestegen. Volgens Chinese cijfers en Wereldbankcijfers sterven jaarlijks 900.000 mensen vroegtijdig aan ziektes die het gevolg zijn van vervuiling.