Juliana heeft veruit meeste straten op haar naam staan

Naar geen enkel ander lid van het Koninklijk Huis zijn zoveel kilometers straat vernoemd als naar Juliana. Ruim 284 kilometer gemeentelijke weg heet bijvoorbeeld Julianastraat, Julianaweg, Prinses Julianaplantsoen of Koningin Julianalaan. Een goede tweede is Wilhelmina, met 251 km. Beatrix is derde met 173 km. Aanstaand koning Willem-Alexander steekt daar schril bij af met 67 kilometer. Dat blijkt uit een analyse van deze krant.

Naar prinses Ariane, de jongste dochter van Willem-Alexander en Máxima, is slechts één kilometer straat genoemd. Er zijn wel meer Arianestraten in Nederland, maar die bevinden zich in buurten met ruimtevaartnamen. De Ariane is een Europese raket. Ook zijn er bijvoorbeeld veel Margrietstraten in Bloemenbuurten. Die zijn hier niet meegeteld.

De relatief meest Oranjegezinde gemeente is Graft-De Rijp, in Noord-Holland. Daar is 8,5 procent van de lengte van alle straten naar een lid van het Koninklijk Huis vernoemd. Opmerkelijk is dat in de buurgemeenten Wormerland en Schermer geen enkele straat naar een Oranje is vernoemd.

Gemeten naar totale lengte spant Goeree-Overflakkee de kroon, met 20,8 kilometer. Tweede is Leidschendam-Voorburg, met 19,7 kilometer. Rijks- en provinciale wegen zijn hierin niet meegerekend. Ook is alleen gekeken naar Oranjes sinds koning Willem I.

Over het algemeen is het vooral een Zuid-Hollands en Zeeuws fenomeen om straten naar een Oranje te noemen. In Friesland en Groningen gebeurt het veel minder: daar zijn zelfs vijftien gemeenten zonder een ‘koninklijke’ straat.

Wie kijkt naar de naamgeving van basisscholen, ziet dat die relatief vaak naar een Oranje worden genoemd in buurten met een grote aanhang voor de ChristenUnie en de SGP. In de dichtstbijzijnde stembureaus bij ‘koninklijke’ scholen stemde vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen 9,7 procent van de kiezers op een van deze christelijke partijen. Bij de niet-koninklijke scholen was dat slechts 5,5 procent.

Van alle protestants-christelijke basisscholen heeft 10 procent een koninklijke naam, tegen nog geen half procent van de openbare. En er zijn in totaal maar twee rooms-katholieke basisscholen naar het koningshuis vernoemd. Opmerkelijk genoeg zit er daarvan één in Ermelo, een gemeente in het hart van de protestantse Biblebelt.