Gescreend door AIVD

Evert van de Poll (67) is eigenaar en algemeen directeur van een infrabouwbedrijf. Hij woont met zijn Duitse vrouw aan de Prins Willem-Alexanderlaan in ’t Harde (Gelderland).

„Koningin Juliana heb ik ontmoet toen ik begin twintig was. Op 23 mei 1969. Zij stond te kijken op een boot in de Lauwerszee, toen ik de twee laatste caissons het sluitgat van de dijk invoer. Dat zijn grote betonnen bakken, van 33 meter lang, 15 meter breed en 12 meter hoog die kunnen blijven drijven. Die kostten toen al een miljoen gulden per stuk. De caissons waren voor de gelegenheid oranje geverfd. Ze werden op een drempel in zee gevaren en daar afgezonken. Ze hadden elk zes doorlaatopeningen die onafhankelijk van elkaar met kleppen konden worden afgesloten. Op de bodem van de zee lieten we de kleppen zakken en twee dagen later was het Lauwersmeer een feit, afgesloten van de Waddenzee.”

„Als ik zou mogen kiezen, zou ik pleiten voor een gekozen staatshoofd. Niet dat de monarchie me stoort, maar mijn voorkeur gaat uit naar een democratisch model.”

„Mijn vrouw en ik gaan naar Amsterdam. We zijn uitgenodigd om mee te varen met de Koningsvaart door het IJ op De Stedemaeght uit Kampen, een sierlijke driemastbark. Alle gasten zijn gescreend door de AIVD en stappen om één uur op in Amsterdam. Daar verheug ik me op, ik ben een fervent watersporter.” (WL)