Dertien doden na explosie in centrum Damascus

Een beschadigd gebouw en verwoeste auto's na de explosie in Damascus.
Een beschadigd gebouw en verwoeste auto's na de explosie in Damascus. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

In het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus heeft zich vanochtend een explosie voorgedaan. Daarbij zijn zeker dertien doden gevallen en zeventig mensen gewond geraakt. Dit meldt de Syrische staatstelevisie. Vanmiddag werd ook bekend dat de correspondent in Syrië van de de Italiaanse krant La Stampa al drie weken vermist is.

Onmiddellijk na de explosie, in het hoofdstedelijke district Marjeh, werd geweervuur gehoord, zeiden bewoners van de Syrische hoofdstad. De oorzaak voor de explosie was nog niet direct duidelijk, noch is er een aanslag opgeëist, maar Syrische rebellen die president Bashar Assad proberen af te zetten hebben de laatste tijd vaker aanvallen in Damascus gedaan. Het regime zetelt in de hoofdstad.

Gisteren ontsnapte de Syrische premier Wael al-Halki aan een moordaanslag in Damascus. Vlak bij zijn autostoet ontplofte een bom. De premier bleef ongedeerd. Volgens de staatstelevisie vielen bij die aanslag “meerdere burgerslachtoffers”.

Italiaanse journalist vermist in Syrië

Vandaag werd ook bekend dat de correspondent in Syrië van de Italiaanse krant La Stampa al drie weken vermist is. Dat meldde de krant op zijn website.

De 62-jarige Domenico Quirico is een ervaren oorlogsverslaggever. Hij vertrok op 6 april uit Libanon naar Syrië. Hij was van plan verslag te doen vanuit de regio Homs. Zijn laatste teken van leven bestaat uit een sms-bericht, op 9 april verzonden aan een collega van de Italiaanse staatstelevisie. Qurico meldt daarin dat hij op weg is naar Homs.

La Stampa zegt dat het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is ingeschakeld, maar dat tot dusverre ieder spoor van Quirico ontbreekt.

Onderzoek inzet chemische wapens nog bezig

De Verenigde Staten en hun bondgenoten zijn de details over de vermoedelijke inzet van chemische wapens door de Syrische regering ondertussen nog steeds aan het uitzoeken, zei de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel vandaag.

De Amerikaanse regering zei vorige week dat de Syrische regering waarschijnlijk twee keer chemische wapens heeft ingezet tegen de rebellen in het land. Sinds die mededeling is de roep van Congresleden om in te grijpen in Syrië - door middel van bijvoorbeeld een no-flyzone - steeds luider geworden.

Hagel wilde nu echter nog niet ingaan op vragen over eventueel militair ingrijpen. “We zijn nog bezig vast te stellen wat er is gebeurd, wanneer en waar”, aldus Hagel. “Ik denk dat we moeten wachten tot we alle feiten hebben voordat we bepalen of en wat voor actie we gaan ondernemen.”