De vier belangrijkste momenten van de troonswisseling

Voor wie vandaag de hele dag offline was, niet kon kijken naar de tv, toch door moest werken, op pad was of gewoon andere zaken aan z’n hoofd had dan de troonswisseling, hier een korte samenvatting van de belangrijkste momenten van vandaag.

Foto ANP / Jasper Juinen

Voor wie gisteren de hele dag offline was, niet kon kijken naar de tv, toch door moest werken, op pad was of gewoon andere zaken aan z’n hoofd had dan de troonswisseling, hier een korte samenvatting van de belangrijkste momenten van de dag.

De Abdicatie

De dag begon met de ondertekening door toen nog koningin Beatrix van de Akte van Abdicatie in de Mozeszaal in het Koninklijk Paleis op de Dam om 10.07 uur. Bij de ondertekening waren de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer aanwezig, leden van de Rijksministerraad, de vicepresident van de Raad van State, gouverneurs en premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, burgemeester Van der Laan en alle leden van de koninklijke familie.

Voorafgaand aan de ondertekening nam Beatrix kort het woord:

“Vandaag maak ik plaats voor een nieuwe generatie. Ik sta op het punt om het Koningschap over te dragen aan mijn zoon Willem-Alexander.”

De directeur van het kabinet der koningin, Chris Breedveld, las daarna de Akte voor waarin staat dat Beatrix afstand doet van de troon. Vervolgens ondertekenden achtereenvolgens Beatrix, Willem-Alexander en Máxima de akte.

De Balkonscène

Met de onderteikening was de abdicatie een feit en stelde prinses Beatrix om half elf haar zoon, koning Willem-Alexander, vanaf het balkon officieel voor aan het volk dat op de Dam stond te wachten. Beatrix fluisterde Willem-Alexander daarbij aanmoedigend om ‘even te wuiven’. Willem-Alexander sprak de menigte en zijn moeder toe:

Daarna betraden de kroonprinses Amalia, en prinsessen Alexia en Ariane het balkon. Het koningspaar en de rest van de gasten trok zich daarna terug voor de lunch.

De inhuldiging

Om 14.00 uur begon in de Nieuwe Kerk de inhuldiging. Onder luid gejuich staken Willem-Alexander en Máxima gekleed in hun koninklijke tenue de straat over van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk.

Na het zingen van het volkslied legde Koning Willem-Alexander de eed af waarin hij trouw zweerde aan de Grondwet en de rechten van alle Nederlanders en ingezetenen van het koninkrijk beloofde te beschermen. Ook sprak hij de Verenigde Vergadering van Eerste en Tweede Kamer toe:

Daarna klonk het buiten ‘Leve de Koning’ en verliet het koningspaar de zaal. Het was daarna aan de leden van de Staten-Generaal om ook de eed af te leggen.

De Koningsvaart en Koningslied

Na een besloten receptie in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam begaf het koningspaar zich met kinderen naar het IJ voor de Koningsvaart.

De tocht die begon bij filminstituut EYE en eindigde bij het Muziekgebouw aan het IJ, voerde langs 38 plekken met onder andere optredens van dj Armin van Buuren, het Nationaal Ballet, De Nederlandse Opera en natuurlijk de uitvoering van het Koningslied vanuit Ahoy in Rotterdam:

Op het Museumplein in Amsterdam werd de inhuldigingsdag afgesloten met het Koningsbal met onder andere een concert van André Rieu.