De toon is nu té hard

Ilse Scholtes (33) is projectmanager bij een bouwbedrijf in Geffen. Ze woont in de Willem-Alexanderstraat in Riel (Noord-Brabant).

„In mijn vorige woonplaats ging ik altijd naar een markt. Dat was altijd gezellig. Dit jaar blijven we voor het eerst thuis om de de eerste verjaardag van mijn zoontje te vieren. Ik weet niet goed of er hier in de regio iets wordt georganiseerd. Misschien is er een braderie of kermis?

„Ik dacht altijd dat ik neutraal tegenover het koningshuis stond, maar toen Beatrix haar aftreden aankondigde, merkte ik dat het toch dieper zat. Het raakte me echt. Ze heeft toch veel betekend voor het land. Ook al ben je tegen het koningshuis, dan nog kun je waarderen hoe zij zich de afgelopen jaren heeft ingezet en zichzelf heeft weggecijferd. Willem-Alexander wordt koning van een land in crisis. Iedereen is bezig met zijn rechten, en niet zozeer met zijn plichten. De toon is ontzettend hard. Iedereen wil het onderste uit de kan halen. Een mentaliteitsverandering is nog ver weg.” (LB)