Blijf van m'n AOW af

Annie de Jongh (65) woont met haar man in een ouderenwoning op de Prins Willem-Alexanderstraat in het Gelderse dorp Opijnen.

„Ik woon hier sinds in 1975, toen ik met mijn man trouwde. Ik had al een zoon uit een vorig huwelijk. Mijn man had een dochter, in 1985 kregen we samen nog een dochter. Ik krijg deze maand mijn eerste AOW. Het maakt me niet zoveel uit of we in Nederland een koningshuis hebben, want de ministers hebben het voor het zeggen. Maar het hoort toch bij Nederland. Ik merk zo veel verschillen met mijn zoon en dochters. De jongeren koken heel andere gerechten. Stamppot kunnen ze niet maken, op feestjes hebben ze allerlei liflafjes. Ik vind het fijn om over vroeger te praten. Ik vind dat we het goed hebben in Nederland. Als je de huur niet kunt betalen, krijg je huursubsidie. We hebben het ook moeilijk gehad, maar die zwarte jaren zijn nu voorbij. We moesten zoveel alimentatie betalen dat ik wel geld móést vragen voor het naaiwerk dat ik deed. Nu doe ik naaiwerk omdat ik het leuk vind. Mijn man is veel bij de voetbalvereniging. Hij onderhoudt het veld én hij is grensrechter. We zijn gezond, we hebben het goed en ik denk dat dat zo blijft. Zolang ze maar niet aan mijn AOW komen.” (HS)