Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Antimonarchiedemonstrant: arrestatie georkestreerde actie

De arrestatie op de Dam van twee demonstranten was geen ‘inschattingsfout’, zoals de politie meldde, maar “een georkestreerde actie”. Dat zegt Hans Maessen, één van de arrestanten, tegen nrc.nl. Hij werd afgevoerd toen koning Willem-Alexander de menigte toesprak. Op zijn bord stond: ‘Geen monarchie, maar democratie.’

Hans Maessen, campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap. Foto NRC

De arrestatie op de Dam van twee demonstranten was geen ‘inschattingsfout’, zoals de politie meldde, maar “een georkestreerde actie”. Dat zegt Hans Maessen, één van de arrestanten, tegen nrc.nl. Hij werd afgevoerd toen koning Willem-Alexander de menigte toesprak. Op zijn bord stond: ‘Geen monarchie, maar democratie.’

Samen met mede-activiste Joanna, bekend van een afgebroken protest in februari, werd de uit Roermond afkomstige campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap in een politiebusje gezet. “Die reed 150 meter achteruit de Damrak op. Aldaar werden we overgezet in een ander busje. Deur aan deur, zodat niemand kon zien wat er gebeurde. Vervolgens werden we een uur lang door de stad gereden. Uiteindelijk arriveerden we bij Frederiksplein, het hoofdbureau van de politie.”

Burgemeester Van der Laan keurde protest vooraf goed

De Politie Amsterdam doet de aanhouding af als een ‘inschattingsfout’, maar Hans Maessen (55) gelooft daar niets van. Na zijn vrijlating liep hij met het protestbord ‘Geen monarchie, maar democratie’ het redactiegebouw van NRC op het Rokin binnen, een paar honderd meter van de Dam. Vol ongeloof vertelt hij wat hem overkomen is. Burgemeester Van der Laan had hij eerder deze maand nog persoonlijk ingelicht over zijn plannen: een vreedzaam, herkenbaar protest. “We hoeven ons geen zorgen te maken, beloofde hij. En ook dat hier vrijheid van meningsuiting geldt zolang we ons aan de regels houden.”

“Ze wisten precies wat ze konden verwachten”, benadrukt Maessen, die vermoedt dat de inlichtingendiensten hem helemaal hebben doorgelicht. “Vanaf 8 uur vanochtend hebben we hier keurig gestaan. Journalisten vanuit de hele wereld erbij, ook The New York Times. Op een gegeven moment zag ik die vent in dat grijze pak.” Maessen wijst op beelden die op nu.nl staan en benadrukt dat de man in het pak, met ‘een oortje’ in, het protestbord van mede-activist Joanna afpakt. Op dat bord stond: ‘Fuck the international oil maffia.’ Eerder droeg ze het bord: ‘Ik ben geen onderdaan.’

Bekijk hier een NOS-video van de aanhouding:

Chef politie: ‘Ik denk dat agent op eigen initiatief handelde’

Over de behandeling op het hoofdbureau, waar hij in een arrestantencel moest, is Maessen niet te spreken. “Schoenen uit, riem af en een slechte kop koffie.” Daar kreeg hij wel excuses van Jan Swaan, chef operationele zaken van de Politie Amsterdam-Amstelland, die hem en Joanna naar de legale demonstratieplek op het Waterlooplein liet brengen.

Bekijk hier het NOS-interview met Joanna, die ook gearresteerd werd:

Maessen heeft nog het visitekaartje van Swaan. “Het is geen vooropgezet plan”, verzekert de politiechef via de telefoon. “Deze man staat al twee dagen op de Dam. Wij hebben zijn protest vooraf als ‘prima’ beoordeeld. Ik denk dat een collega op eigen initiatief heeft gehandeld, zonder overleg. Dat gaan wij uitzoeken.” Gevraagd naar wie die agent-in-burger is, zegt Swaan: “Er lopen veel eenheden van de politie in burger. Nee, ik denk niet dat het de AIVD is.”

Maessen weet nog niet precies welke vervolgstappen hij gaat nemen. Hij is nu vooral boos en onthutst. “Dit is Pyongyang aan de Amstel. Dissidente geluiden worden niet toegestaan. Wie heeft hier de macht in de stad op het moment van de inhuldiging?! Hier bereiken we de randen van de monarchie.” Maessen wijst naar buiten, waar oranjegekleurde mensen in een stoet voorbij drentelen. “Kijk dan, wat een gekkenhuis!”