‘Problemen lokale banken Rabobank eisen tweede slachtoffer in top’

Foto ANP / Koen van Weel

De promotie van Rik op den Brouw, de directeur particulieren van de Rabobank, tot voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep is gecanceld. Reden voor de streep door de benoeming is het probleem bij de lokale Rabobanken met het naleven van toezichtregels, waarvoor Op den Brouw medeverantwoordelijk was. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vanochtend.

Eerder moest bestuurslid Gerlinde Silvis door de problemen vertrekken. De raad van commissarissen stuurde Silvis in januari weg. Zij was onder meer verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de relatie met de lokale banken. Juist in die relatie rommelde het. De promotie van Op den Brouw is nu gesneuveld op dezelfde dossiers waar Silvis op stukliep.

Op den Brouw verantwoordelijk voor problemen met lokale banken

Vorig jaar werd door de centrale organisatie in Utrecht al ingegrepen toen de banken hun hypotheekdossiers slecht op orde bleken te hebben. De zelfstandig opererende lokale banken, die aandeelhouder zijn van de coöperatieve Rabobank, hebben moeite te voldoen aan de regels van de toezichthouders, schrijft de zakenkrant. Sommige lokale banken willen trouwe klanten niet lastigvallen met allemaal formaliteiten. Als directeur particulieren was Op den Brouw direct verantwoordelijk voor de naleving van die regels door de lokale banken.

De in het najaar aangekondigde benoeming van de 57-jarige Op den Brouw, waarvoor toestemming was gegeven van de toezichthouders, zou plaatsvinden per afgelopen februari. Dat werd in eerste instantie verschoven naar april. Op den Brouw heeft volgens de officiële lezing inmiddels zelf afgezien van de benoeming en is met een sabbatical gegaan.

Binnen de top van Rabobank zijn sinds het ontslag van Silvis problemen. De demotie van Silvis leidde tot ruzie tussen topman Piet Moerland en financieel bestuurder Bert Bruggink, maar ook de problemen met de lokale banken, de Libor-affaire en de druk op de triple A-status hebben de spanningen binnen de Raad van Bestuur van de Rabobank hoog doen oplopen.