Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Oude straf dreigt voor Holleeder na bedreiging Peter R. de Vries’

Willem Holleeder op archiefbeeld.
Willem Holleeder op archiefbeeld. Foto ANP

Willem Holleeder heeft met zijn doodsbedreiging aan het adres van Peter R. de Vries mogelijk zijn voorwaardelijke invrijheidstelling verspeeld, schrijft De Telegraaf vandaag. Dat zou kunnen betekenen dat hij weer voor drie jaar de cel in moet.

Mocht Holleeder worden vervolgd en veroordeeld voor de bedreiging, dan betekent dat volgens justitie dat Holleeder de voorwaarden van zijn vrijlating heeft geschonden en dat hij de overige drie jaar mogelijk ook moet uitzitten.

Peter R. de Vries deed vrijdag aangifte tegen Willem Holleeder wegens een doodsbedreiging. Volgens De Vries bezocht Holleeder hem donderdagavond onaangekondigd op zijn woonadres en ging hij daarbij “volledig door het lint”. De Vries tweette over de reden:

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries #Holleeder wilde naam/personage niet in Amerikaanse film. Eerder toestemming wel gegeven. Scenario is klaar en blijft zo. Met hem erin.

Zaterdag meldde hij zich bij de politie en werd hij na verhoor vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie zag geen grond om hem vast te houden, maar liet wel weten dat hij verdachte blijft in de bedreigingszaak.

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries #WillemHolleeder aangehouden, gehoord, excuses aangeboden en weer heengezonden. Aangifte is niet ingetrokken. Er komt een zitting.

OP VRIJE VOETEN SINDS JANUARI 2012

Holleeder kwam in januari vorig jaar op vrije voeten, nadat hij tweederde had uitgezeten van de negen jaar cel die hij opgelegd had gekregen voor onder meer de afpersing van de twee doodgeschoten zakenlieden Willem Endstra en Kees Houtman.