Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Voormalig NRC-hoofdredacteur Heldring (1917-2013) overleden

J.L. Heldring in Den Haag in 2008.
J.L. Heldring in Den Haag in 2008. Foto NRC / Vincent Mentzel

Oud-hoofdredacteur en oud-columnist J.L. Heldring is zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek.

Heldring stopte ruim een jaar geleden na 52 jaar met zijn wekelijkse column die hij in 1960 bij de Nieuwe Rotterdamse Courant was begonnen. Daarmee was Heldring de langst schrijvende columnist uit de Nederlandse persgeschiedenis. In maart van dit jaar werd hem nog de oeuvreprijs voor Nederlandse journalistiek toegekend.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch van NRC Handelsblad zegt in een reactie:

“Vandaag verkeert de redactie van NRC Handelsblad in diepe rouw. Met gewezen hoofdredacteur J.L. Heldring is niet alleen een van de stichters van NRC Handelsblad overleden, maar ook een van de scherpste en meest originele denkers en commentatoren. De grootste eer die we hem kunnen bewijzen, is verder te werken in zijn geest.”

Heldring in 1945 begonnen bij NRC

Jérôme Heldring begon in 1945 als redacteur buitenland bij de NRC. In 1968 werd hij medehoofdredacteur van de krant en bereidde de fusie voor met het Amsterdamse Algemeen Handelsblad, die in 1970 tot stand kwam. Hij is de auteur van ‘onze beginselen’, die nog steeds als journalistieke leidraad dienen voor NRC Handelsblad.
In zijn columns gaf Heldring de voorkeur aan analyseren boven het verkondigen van de eigen mening. “Ik wil niet moraliseren”, zei hij. Liever sprak Heldring mensen aan op onhelder of onnauwkeurig denken.

Vorig jaar liet hij de hoofdredactie van NRC Handelsblad weten te willen stoppen met zijn column. “Mij ontbreekt alle inspiratie tot schrijven”, schreef Heldring. En hij wilde niet “vervallen” in het “herhalen van uitgekauwde thema’s”.

Bekijk hieronder fotoserie die we vorig jaar maakten toen Heldring stopte als columnist:

Gesprekken met André Spoor over ‘hun’ eeuw

Heldring voerde vorig jaar zomer nog wel ten behoeve van een boek een viertal lange gesprekken met zijn vriend, oud-collega en oud-hoofdredacteur André Spoor over een aantal grote thema’s die in ‘hun’ eeuw hadden gespeeld. Het alom geprezen boek, met de titel Onze eeuw, kwam begin dit jaar uit. André Spoor was toen inmiddels overleden.

Heldring volgde tot aan zijn dood de actualiteit. Zo was hij volledig op de hoogte van de troonswisseling en wist hij ook van de deining die het koningslied had veroorzaakt.

Terugkijken: interview met Heldring

Eind maart werd Heldrings dagen op televisie uitgezonden, waarin Frenk van der Linden Heldring interviewde. Bekijk het interview hieronder terug.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.