Dit is een artikel uit het NRC-archief

Koningshuis

Kritiek op rol Willem-Alexander bij project in Israël

De toekomstige koning is door zijn adviseurs “in een dubieuze positie” gebracht, stelt Jaap Hamburger van de actiegroep Een Ander Joods Geluid vandaag in NRC Handelsblad. Prins Willem-Alexander heeft onlangs zijn naam geleend aan een organisatie die indirect land in de bezette Palestijnse gebieden verwerft om daarop Israëlische nederzettingen voor Joden te vestigen.

Foto ANP Royal Images / Koen van Weel

De toekomstige koning is door zijn adviseurs “in een dubieuze positie” gebracht, stelt Jaap Hamburger van de actiegroep Een Ander Joods Geluid vandaag in NRC Handelsblad. Prins Willem-Alexander heeft onlangs zijn naam geleend aan een organisatie die indirect land in de bezette Palestijnse gebieden verwerft om daarop Israëlische nederzettingen voor Joden te vestigen. Volgens de Nederlandse regering zijn de nederzettingen illegaal en een obstakel voor vrede en een levensvatbare Palestijnse staat.

Het Koning Willem-Alexander Waterproject in de Israëlische Negev-woestijn (de aanleg van een waterreservoir, een druppelirrigatiesysteem en een klein bos) heeft met de illegale nederzettingen niets te maken. Maar het Joods Nationaal Fonds Nederland, dat particuliere giften voor dit project inzamelt, valt onder het JNF Israël, dat via een dochteronderneming actief is in bezet gebied.

Bovendien werkt JNF Israël, een semi-staatsorganisatie die het waterproject uitvoert, “actief mee aan staatsbeleid om de inheemse, niet-Joodse bewoners van strategische plekken in Israël te verjagen”, zegt Ofer Dagan van de Israëlische organisatie Negev Co-existentie Forum. Dat doet het JNF onder meer door de aanleg van bossen, met name in de Negev-woestijn, aldus Dagan. Daar moesten tal van bedoeïenendorpen plaatsmaken voor bos. Volgens JNF Nederland is dat bij dit water- en groenproject niet het geval.

Toch roepen Hamburger en ook Israëlische en Palestijnse activisten de aanstaande koning op om zijn naamsverbinding met het JNF te heroverwegen, onder meer in een open brief gericht aan Paleis Noordeinde. Ook Kamerlid Harry van Bommel van de SP vindt de koninklijke betrokkenheid bij dit project “onwenselijk”. Hij heeft er vorige week Kamervragen over gesteld.

De Rijksvoorlichtingsdienst geeft geen commentaar tot de vragen van Van Bommel beantwoord zijn.