Jazzy Chailly danst op de bok

Klassiek

AAA: Jazz it up KCO/Riccardo Chailly, m.m.v. Stefano Bollani, piano. Gehoord: 26/4, Concertgebouw A’dam ****

Na negen jaar afwezigheid keerde dirigent emeritus Riccardo Chailly vorige week terug bij het Koninklijk Concertgebouworkest, met een bejubeld Duits programma. Geen dingen doen die hij bij het orkest al gedaan heeft, is Chailly’s devies. En dus dirigeerde hij in de AAA-serie onder de noemer Jazz it up een verrassend concert met werk van drie Amerikanen. John Adams’ Lollapalooza (1995) is een vrolijk en bondig werk, met een stuiterende groove van over elkaar schuivende figuren.

Chailly, ex-drummer, wist daar wel raad mee. Adams heeft de jazz-invloed en zijn minimal-verleden in Lollapalooza volledig verteerd en omgezet in een tegelijk fijnzinnig en balorig orkeststuk. Dansend op de bok ging Chailly zijn musici voor in een stomende uitvoering. Remembering Gatsby (1985) van John Harbison, een ‘foxtrot voor orkest’ met afwisselend ballroomjazz en grimmiger tutti-passages, stak nogal bleekjes af bij die exuberantie. De grote troef van Gershwins vlot gespeelde Pianoconcert in F was de joviale solist Stefano Bollani, een jazzpianist met klassieke opleiding die zich voor zijn vriend Chailly één week per jaar in het keurslijf van onverbiddelijke maatsignaturen laat stoppen. Hun klik was overduidelijk. Bollani speelde de notenbuitelingen met grote ritmische precisie en wist in zijn solopassages niettemin de indruk van improvisatie te wekken. Ook waren er glansrollen voor de eersteklas blazers van het KCO. Het spetterende slot werd stormachtig onthaald; twee toegiften volgden.