Froome wint in Romandië

De Britse wielrenner Christopher Froome heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De nummer twee van de Tour de France van vorig jaar bleef in het klassement de de Sloveen Simon Spilak (tweede) en Portugees Rui Costa (derde) voor. De Nederlandse belofte Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling) eindigde knap als vijfde en won het jongerenklassement.

Froome (27), die aan het begin van de week al de proloog won, sloeg zijn slag in de bergrit van zaterdag. Na sterk voorbereidend werk van ploeggenoot Richie Porte toonde hij zijn klasse op de slotklim. Samen met Spilak nam hij in de laatste kilometers meer dan een minuut voorsprong op concurrenten als Alejandro Valverde en Robert Kiserlovski. Spilak won de rit, Froome wist zich vrijwel zeker van de eindzege.

In de slottijdrit over 18,7 kilometer eindigde de kopman van Sky gisteren in Genève als derde, 33 tellen achter de Duitse specialist Tony Martin. In het eindklassement bedroeg zijn voorsprong 54 seconden op Spilak en 1.49 minuut op Costa.

Froome volgt Bradley Wiggins op als winnaar in de Ronde van Romandië. De in Kenia geboren Brit hoopt zijn ploeggenoot in juli ook op de volgen als winnaar van de Tour de France. Wiggins is kopman in de Ronde van Italië, die zaterdag start in Napels. Froome leidt zijn ploeg Sky in de Tour. „Mijn zege hier is misschien wel een goed voorteken”, zei hij na zijn eindzege in Romandië. „Maar de Tour is pas over twee maanden. Ik moet dus nog heel wat trainingsarbeid verrichten om het ook daar waar te maken.”

Kelderman, net 22 jaar, bewees in de zesdaagse Zwitserse wedstrijd zijn talent als ronderenner. Na een sterke proloog eindigde hij in de bergrit van zaterdag als vijfde. Zijn vijfde plaats in het eindklassement en winst van het jongerenklassement kreeg nog meer reliëf omdat hij Thibaud Pinot voor bleef. De Franse belofte won vorig jaar een rit in de Tour en eindigde als tiende in het klassement. Kelderman maakt in de komende Giro zijn debuut in een grote ronde in de luwte van kopman Robert Gesink, die zich zaterdag niet mengde in de strijd.