EK-zilver Grol, Bosch stopt met teamgoud

In haar laatste wedstrijd als judoka won Edith Bosch goud met de landenploeg op de EK. Henk Grol wist weer niet de finale te winnen.

Lukas Krpalek, in white, of the Czech Republic wins against Henk Grol of the Netherlands in the final of men’s 100kg category of the 2013 Judo European Championships in Budapest, Hungary, Saturday, April 27, 2013. (AP Photo/MTI, Tamas Kovacs)
Lukas Krpalek, in white, of the Czech Republic wins against Henk Grol of the Netherlands in the final of men’s 100kg category of the 2013 Judo European Championships in Budapest, Hungary, Saturday, April 27, 2013. (AP Photo/MTI, Tamas Kovacs) AP

Over haar opvolging hoeft judoka Edith Bosch zich niet al te veel zorgen te maken. In haar gewichtsklasse tot zeventig kilogram veroverde Kim Polling vrijdag het goud op de EK in Boedapest, in een finale tegen landgenote Linda Bolder. Gisteren stapte Bosch voor de laatste keer de tatami op. Het werd een afscheid in stijl; met de Nederlandse vrouwenploeg won ze de finale van de landenwedstrijd van Frankrijk, met 4-1. Henk Grol had zaterdag al zilver gewonnen in de klasse tot 100 kilogram.

Bosch (32) is een van de meest succesvolle vrouwelijke Nederlandse judoka’s. Eén keer werd ze wereldkampioen, in 2005 in Kairo, en vier keer Europees kampioen. Alleen olympisch goud ontbreekt op haar conduitestaat. Het dichtstbij kwam ze in 2004 in Athene, waar ze zilver pakte. In 2008 (Peking) en 2012 (Londen) haalde ze de bronzen medaille.

Nog één keer moest Bosch zich opladen, voor de EK van afgelopen weekend. Ze deed alleen mee aan de landenwedstrijd, waarin vijf Nederlandse judoka’s uit uiteenlopende gewichtscategorieën het moesten opnemen tegen gewichtsgenoten uit een ander land. Birgit Ente (tot 52 kilogram) en Sanne Verhagen (tot 57) zetten Nederland op een 2-0 voorsprong. Vooral de prestatie van Verhagen was uitstekend; haar tegenstandster Automne Pavia was eerder dit weekend Europees kampioen geworden in de individuele wedstrijd.

Anicka van Emden (tot 63 kilogram) verloor haar partij, waarna Bosch het beslissende derde punt kon binnenslepen. In een gelijkopgaande partij tegen Fanny Estelle Posvite stonden beide judoka’s vlak voor tijd op drie straffen. Bosch won de partij doordat Posvite haar vierde straf kreeg en gediskwalificeerd werd. De Nederlandse ploeg barstte uit in juichen en nam Bosch op de schouders. In het afsluitende duel zetten Marhinde Verkerk (tot 78 kilogram) Nederland nog op 4-1.

Voor de camera van de NOS zei Bosch na afloop dat ze een „mooie carrière” heeft gehad, en dat het nu tijd wordt om daar eens een keer stil bij te staan. „Als mijn pak uit is, dan ga ik daar rustig de tijd voor nemen.” Bosch is naar eigen zeggen een aantal keer „volgeschoten” bij het besef dat dit haar laatste wedstrijd was. „Het meeste wat ik ga missen is toch klaarstaan voor een gevecht, de spanning, de mat oplopen, iemand vastpakken en, wat nog het allermooiste is, de adrenaline en het winnen.”

De bijna elf jaar jongere Kim Polling, haar opvolgster als Europees kampioen, twitterde: „RESPECT voor @edithbosch. En wat een prachtige afsluiting van een fantastische carrière. #edithbedankt”.

Met twee gouden medailles, twee zilveren en een bronzen verliepen de EK in Boedapest behoorlijk succesvol voor Nederland. De grootste tegenvaller was het verlies van Henk Grol in de finale tot 100 kilogram. De Veendammer werd in 2008 Europees kampioen, en wordt alom gezien als een van de beste judoka’s ter wereld in zijn gewichtsklasse. Toch weet hij die belofte vooralsnog niet waar te maken. In 2009 en 2010 werd hij altijd tweede op EK’s en WK’s. En zowel in 2008 als in 2012 behaalde hij olympisch brons.

In de week voor de EK in Boedapest blesseerde Grol zich aan zijn duim. Dat verhinderde hem niet om de finale te halen, maar tegen Lukas Krpalek, van wie hij vorig jaar op de Olympische Spelen in Londen nog indrukwekkend had gewonnen door hem na 38 seconden op zijn rug te gooien en een ippon te scoren, was hij deze keer niet opgewassen. Met een waza-ari besliste de Tsjech het duel.