Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Wie bedacht de high five? (en drie andere longreads)

Robin van Persie en Jeremain Lens doen de high vijf bij een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland.
Robin van Persie en Jeremain Lens doen de high vijf bij een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Foto ANP / Olaf Kraak

Op nrc.nl/longreads selecteren we de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Iedere zondag maken we een overzichtje. Deze week lazen we onder meer over de controverse over het ontstaan van de high five en een onmenselijke tocht door Alaska.

Controverse over de oorsprong van de high five

Er zijn maar weinig gebaren zo bekend als de high five, maar de oorsprong is een punt van controverse. Want wie voerde eigenlijk als eerste de high five uit? Het magazine van ESPN dook een tijd geleden al in deze prangende kwestie. Het antwoord is echter niet zo makkelijk als je zou verwachten. Wie de geschiedenis van de high five induikt komt tal van valse claims, grappenmakers en moeilijk controleerbare verhalen tegen. Auteur Jon Mooallem doet een dappere en vermakelijke poging, maar slaagt niet helemaal. Want is het nu de homoseksuele honkballer of de man met vier vingers? Lees het hier (3.262 woorden, ongeveer 15 minuten leestijd).

Het meeslepende verhaal van een onmenselijke tocht door Alaska

Elk jaar op de eerste zaterdag van maart gaat de Iditarod van start, een sledehondenrace van 1.700 kilometer dwars door Alaska. Dit jaar stuurde Grantland (onderdeel van ESPN) er een van zijn beste schrijvers naartoe, die in een klein vliegtuigje met de wedstrijd mee vloog. Zijn verhaal is een van de beste longreads van het jaar tot nu toe, vanwege het onderwerp, de humor en de prachtige vorm waarin de pagina gegoten is. Je vindt het allemaal hier (18.181 woorden, ongeveer een uur en 22 minuten leestijd).

Vraagtekens bij Obama’s drone-oorlog

Eind september 2011 werd in Jemen Anwar al-Awlaki bij een Amerikaanse drone-aanval gedood, op dat moment één van de belangrijkste leiders van Al-Qaeda. Het linkse Amerikaanse magazine The Nation schrijft regelmatig kritisch over de Amerikaanse drone-oorlog (‘America’s Dirty Wars’) en gebruikt een uitgebreide reconstructie van de dood van al-Awlaki om opnieuw vraagtekens te zetten bij het beleid. Hoe gaat het proces van geheime liquidatie zonder proces in zijn werk? En wordt daarmee geen grens overschreden, vraagt Jeremy Scahill zich hier af (5.152 woorden, ongeveer 23 minuten leestijd).

‘Het moest wel exploderen.’ Diederik Stapel praat met The New York Times

Afgezien van een korte verklaring in het NOS Journaal in november wilde de frauderende wetenschapper Diederik Stapel nooit de media te woord staan. In The New York Times van vrijdag kwam hij voor het eerst uitgebreid aan het woord. Veel is al bekend uit de rapporten van de commissie-Levelt, mediapublicaties en Stapels boek Ontsporing. Maar nieuw zijn reacties van echtgenote en ouders, die hem niet laten vallen, en de details waarover Stapel in het persoonlijke verhaal vertelt: “”Er was geen stopknop. Mijn brein zat vast. Het moest wel exploderen. Dat was de enige manier.” Het hele artikel staat op de site van The New York Times (6.454 woorden, ongeveer 29 minuten leestijd).

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak.

Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’. Ook doordeweeks tijd? Volg dan het blog.