Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Nog eens negen mensen gered in Bangladesh - eigenaar pand gearresteerd

De plek waar het drama woensdag plaatsvond.
De plek waar het drama woensdag plaatsvond. Foto AFP / Munir Uz Zaman

In het puin van een gebouw met kledingfabriekjes dat woensdag instortte in Savar in Bangladesh zijn vandaag nog negen mensen levend teruggevonden. Reddingswerkers zetten zwaar materieel in om ze te bevrijden en lichamen te bergen.

Het dodental is inmiddels gestegen tot 362 en daarmee is het de grootste ramp in de geschiedenis van de kledingindustrie van Bangladesh, die van groot belang is voor de economie. De verwachting is dat het dodental verder zal stijgen.

Een vrouwelijke werker werd vandaag levend uit het puin gered. Een reddingswerker zei tegen AP dat hij probeerde een man naast haar uit het puin te trekken.

“Maar hij zei dat zijn lichaam uit elkaar werd gescheurd, dus ik heb hem los moeten laten. Ik hoop dat we hem nog kunnen redden.”

Drama richt de aandacht op werkomstandigheden in zulke fabrieken

Bij het inzetten van het zwaardere materieel wordt volgens de majoor Chowdhury Hasan Suhrawardy, die de reddingsoperatie coördineert, voorzichtig gewerkt, om te voorkomen dat lichamen verminkt raken. In het gebouw met acht verdiepingen waren verscheidene kledingfabrieken gevestigd. Een deel van het pand was illegaal gebouwd.

De fabrieken hadden 3.122 mensen in dienst. Hoeveel mensen in het gebouw waren toen het instortte, is niet bekend. Inmiddels is van 2.500 mensen bekend dat ze nog leven. De rest wordt nog vermist. Sinds donderdag zijn tientallen overlevenden onder het puin vandaan gehaald.

Door de instorting is de aandacht gevestigd op de werkomstandigheden in de kledingfabrieken, waar werknemers onder erbarmelijke omstandigheden nog geen dertig euro per maand verdienen met het maken van kleding voor internationale topmerken.

Managers negeerden vlak voor de instorting nog een evacuatiebevel

De politie had woensdag voorafgaand aan de ramp opdracht gegeven tot evacuatie, omdat er flinke scheuren in de muren waren ontstaan. Een bank en enkele winkels op de begane grond sloten hun zaken, maar de managers van de fabrieken daarboven droegen het personeel op door te werken. Enkele uren later lag het gebouw in puin.

Gisteren werden drie mensen aangehouden, onder wie drie eigenaren van enkele kledingfabriekjes. Zij hebben huisarrest gekregen. De eigenaar van het pand is gevlucht, maar zijn vrouw is aangehouden. Hij had toestemming voor vijf verdiepingen in het gebouw, maar hij voegde er illegaal drie aan toe. Twee overheidsmedewerkers die hun goedkeuring aan het ontwerp van het gebouw gaven zitten ook vast.

Update 11:27: eigenaar inmiddels gearresteerd

De gevluchte eigenaar van het ingestorte pand is vandaag bij de grens met India aangehouden. Dat heeft een minister gezegd, schrijft AP. Mohammed Sohel Rana wordt per helikopter teruggebracht naar hoofdstad Dhaka. Het nieuws van de arrestatie werd op de plek waar het gebouw stond met gejuich en applaus ontvangen.