Boze Van Miltenburg: schorsing van debat pakte goed uit

Een geëmotioneerde kamervoorzitter komt weer terug in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.
Een geëmotioneerde kamervoorzitter komt weer terug in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Foto: ANP / Evert-Jan Daniels

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) was niet zozeer aangeslagen, maar vooral boos toen haar onpartijdigheid bij het debat van afgelopen donderdagavond in twijfel werd getrokken. Dat zei ze bij Eva Jinek op Zondag.

Ze schorste de vergadering en liep even de Kamer uit. Dat was volgens haar een verstandige beslissing:

“Door de schorsing konden de partijen even met elkaar praten en kwam er een oplossing voor de impasse waarin de Kamer terecht was gekomen.”

De uitzending van vandaag:
Get Microsoft Silverlight

Het CDA wilde donderdag een apart debat aanvragen over het feitenrelaas over de fraude met toeslagen door Bulgaren. VVD en PvdA steunden dat plan aanvankelijk niet, waardoor er geen Kamermeerderheid was. Het CDA bleef aandringen, waarop Van Miltenburg aan Ed Groot (PvdA) vroeg om te bevestigen dat hij geen oren heeft naar een apart debat, maar daarop meldde CDA-fractieleider Sybrand Buma zich aan de interruptiemicrofoon. Hij verweet Van Miltenburg dat zij op de hand van de coalitiepartijen is.

‘Onheus bejegend’ door Buma

Van Miltenburg zei zich onheus bejegend te voelen. “Als het zo is, dan bied ik daarvoor mijn excuses aan.” Ze schorste het debat voor vijf minuten en verliet zichtbaar geëmotioneerd de plenaire zaal. Daarna zou ze in tranen zijn uitgebarsten. Toen de Kamervoorzitter terugkeerde, liet VVD-fractieleider Halbe Zijlstra weten dat zijn fractie geen bezwaar heeft om na het meireces snel een debat te houden met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) waarbij het feitenrelaas centraal staat. Dat wordt op 14 mei gehouden.

Bij Jinek zei Van Miltenburg:

“Mijn intergriteit werd in twijfel getrokken en dat raakte mij heel erg. Voor een voorzitter is dat het ergste wat er kan gebeuren. Ik vond het heel erg onterecht en vind het nog steeds heel erg onterecht.”

Een les van het debat is volgens de Kamervoorzitter om de volgende keer eerder te schorsen. “Blijkbaar hebben partijen het soms nodig om even met elkaar te praten zonder dat er een voorzitter tussen zit.” Wel was voor haar de grens bereikt. “Maar de schorsing is helend geweest. Daarmee is voor mij de kous af.” Wel zou ze het heel erg vinden als haar onpartijdigheid nog eens in twijfel wordt getrokken.

‘Dit was een voorzitter onwaardig’

Er was de nodige kritiek op het handelen Van Miltenburg. Zo noemde Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) haar optreden ‘een voorzitter niet waardig’. Zijn uitspraak is opmerkelijk, omdat Voordewind met Van Miltenburg in het zogeheten presidium zit - het bestuur van de Tweede Kamer. Van Miltenburg zei zondag dat er wel meer mensen zijn die vinden dat zij moet stoppen. “En er zijn er evenveel die zeggen dat ik het wel kan. Ik behoor tot die laatste groep.”