Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Willem-Alexander en Beatrix leggen na 30 april meeste erefuncties neer

Een medewerker verwijdert een portret van koningin Beatrix in de rechtbank van Rotterdam, ter gelegenheid van de aanstaande troonswisseling op 30 april.
Een medewerker verwijdert een portret van koningin Beatrix in de rechtbank van Rotterdam, ter gelegenheid van de aanstaande troonswisseling op 30 april. Foto ANP / Desiree Schippers

De koninklijke familie gaat flink schrappen in de talrijke beschermheer- en vrouwschappen die ze erop nahoudt. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. De schoonmaakoperatie in de, opgeteld, bijna honderd erefuncties, geldt vooral voor de toekomstig koning Willem-Alexander en zijn moeder, toekomstig prinses Beatrix.

Prinses Máxima houdt na 30 april haar erefuncties. Alles bij elkaar gaat het om tientallen maatschappelijke organisaties die hun koninklijke bescherming kwijt raken.

Willem-Alexander schrapt al zijn beschermheerschappen, behalve die van het Oranje Fonds. Dat betekent dat uiteenlopende organisaties als Stichting Sail Amsterdam, de Nederlandse Hartstichting, het Veteranen Comité AMREF Flying Doctors en de Stichting Hermitage aan de Amstel, hun koninklijke bescherming kwijt raken. “De Particulier Secretaris van de Prins van Oranje heeft aan ons laten weten dat de prins met ingang van 30 april aanstaande stopt”, aldus de woordvoerder van de Hartstichting.

“We hebben respect voor deze beslissing” , zegt Mitra van Raalten, directeur van de Stichting Sail Amsterdam die de brief ook kreeg:

“Het eenduidige karakter van deze operatie waarbij bijna alle beschermheerschappen van Willem-Alexander worden geschrapt, maakt het besluit ook gemakkelijker te accepteren.”

Willem-Alexander wil ‘koning van iedereen’ zijn

De operatie ligt enigszins gevoelig omdat Willem-Alexander zijn koningschap sterk maatschappelijk wil invullen. Daarbij speelt de band met maatschappelijke organisaties een belangrijke rol. Omdat hij echter ‘koning van iedereen’ wil zijn, vinden Willem-Alexander en het Hof het beschermheerschap van specifieke organisaties niet meer passen.

Voor het Oranje Fonds wordt een uitzondering gemaakt, omdat dit momenteel het belangrijkste vehikel is voor de maatschappelijke activiteiten van de prins en zijn vrouw. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat pas op 30 april, de dag van de troonswisseling, officiële mededelingen worden gedaan over de beschermheerschappen.

Tientallen erefuncties Beatrix geschrapt

Beatrix onderhoudt op het moment zo’n tachtig beschermvrouwschappen. Om de 75-jarige vorstin te ontlasten, vervallen tientallen van deze erefuncties. Tot de organisaties die hun bescherming van Beatrix kwijt raken, behoren naar verluidt onder meer de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging, Oud-Limburgse Schuttersfeesten, de Koninklijke Vereniging van Eervol Ontslagen Officieren van de Nederlandse Krijgsmacht en Koninklijke Coöperatie Rundveeverbetering Delta.

Een enkele erefunctie van Beatrix zal naar Willem-Alexander overgaan. Het betreft dan vooral de functies die traditioneel door de koning of koningin van Nederland gedragen worden. Welke functies dat zijn, zal op 30 april duidelijk worden.

De beschermtitels hebben soms meer dan symbolische waarde. Zo zegt algemeen directeur Jan Raes van het Concertgebouworkest, waarvan Máxima beschermvrouwe is, dat bij buitenlandse concerten meer en ander publiek op het orkest afkomt als de prinses aanwezig is. En Scouting Nederland, dat afhankelijk is van sponsoring door het bedrijfsleven, zegt dat deze sponsoring gemakkelijker verloopt omdat Máxima ook daar beschermvrouwe is.