‘Teeven gaf Kameroense dorststaker asiel ondanks IND-beleid’

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens de tweede termijn van het debat over de zaak-Dolmatov in de Tweede Kamer
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens de tweede termijn van het debat over de zaak-Dolmatov in de Tweede Kamer Foto ANP / Martijn Beekman

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft een afgewezen asielzoeker uit Kameroen die begin vorige week in een asielzoekerscentrum in Grave in dorststaking is gegaan binnen een paar dagen erkend als vluchteling. Dat meldt het radioprogramma Argos vandaag op basis van diverse bronnen.

De erkenning is in strijd met het beleid van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om niet te zwichten voor honger- en dorststakers vanwege het risico op precedentwerking. Teeven nam het besluit op het moment dat hij in de Tweede Kamer onder vuur lag om de kwestie rond de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

Die penibele situatie waarin de staatssecretaris zich bevond, zou een rol hebben gespeeld bij de erkenning. De verschillende betrokkenen met wie Argos sprak, zeggen dat de asielzoeker uit Kameroen in een procedure terecht was gekomen waarbij de IND binnen acht dagen kijkt of iemand kans heeft op asiel.

De IND oordeelde dat de 21-jarige man geen asiel moest worden verleend, waarop hij in dorststaking ging. De afwijzing zou na gesprekken met de man plotseling zijn omgezet in een verblijfsvergunning. Hierover zou direct contact zijn geweest met Teeven.

‘Teeven wilde nieuw geval van overlijden absoluut voorkomen’

Bij een dorststaking wordt niet gedronken. Wie niet drinkt, kan binnen vijf tot zeven dagen overlijden. Hoogleraar straf- en vreemdelingenrecht aan de Tilburg Universiteit Anton van Kalmthout stelt dat het rampzalig zou zijn geweest als de 21-jarige asielzoeker zou zijn komen te overlijden in de week dat Teeven zo onder vuur lag. “Ik denk dat men dit absoluut heeft willen voorkomen.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil volgens Argos geen details geven over de zaak, maar bevestigt dat Teeven gebruik heeft gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid. Aan de overwegingen van de staatssecretaris kunnen andere vreemdelingen geen rechten ontlenen, aldus het ministerie. “Het besluit om discretionair te gaan is immers bij uitstek een individuele toetsing.”