Strafbaarstelling illegaliteit heikel punt op PvdA-congres

PvdA-leider Samsom heeft tijdens de formatie afspraken over illegaliteit gemaakt met de VVD en is niet van plan zomaar van die afspraken af te wijken.
PvdA-leider Samsom heeft tijdens de formatie afspraken over illegaliteit gemaakt met de VVD en is niet van plan zomaar van die afspraken af te wijken. Foto ANP / Martijn Beekman

De PvdA komt vandaag in Leeuwarden bijeen voor een ledencongres. Het meest beladen punt dat wordt besproken is de strafbaarstelling van illegaliteit. De afgelopen weken hebben meerdere sociaaldemocraten zich uitgesproken tegen dat voorstel uit het regeerakkoord, maar de partijtop lijkt niet van plan te zwichten voor de druk van lokale afdelingen en partijprominenten als Job Cohen, Jan Pronk en Hedy d’Ancona. Wel wordt een werkgroep ingesteld om te kijken of het voorstel niet strijdig is met de afspraak om mensenhandel intensiever te bestrijden.

Het congres begint om 10.00 uur in de WTC Expo in Leeuwarden, waar de PvdA-leden welkom worden geheten door burgemeester en partijgenoot Ferd Crone. In het ochtendgedeelte houdt ook de voorzitter van de Jonge Socialisten Toon Geenen een toespraak. Hij leverde gisteren in een interview met nu.nl felle kritiek op partijleider Diederik Samsom, die volgens hem de beloften die hij deed bij de presentatie van het regeerakkoord niet waarmaakt.

Spekman belooft werkgroep over kwestie illegaliteit

Na de lunchpauze spreekt partijvoorzitter Hans Spekman, die vandaag in een interview in Trouw nieuwe voorwaarden voor het strafbaar stellen van illegaliteit introduceerde. Een werkgroep moet onderzoeken of deze afspraak wel te rijmen is met het voornemen mensenhandel harder aan te pakken.

Volgens Spekman is mensenhandel alleen te bestrijden als illegalen niet onderduiken. Mocht blijken dat dat het geval is, dan moet de strafbaarstelling worden ingetrokken. Spekman hoopt hiermee volgens de krant te voorkomen dat een overgrote meerderheid zich uitspreekt tegen de strafbaarstelling.

Met de VVD is afgesproken dat mensen die illegaal in Nederland verblijven strafbaar zijn. Een deel van de PvdA’ers vindt dat het regeerakkoord moet worden opengebroken om deze maatregel te schrappen, maar daar voelen Samsom en Spekman weinig voor. Als het congres zich uitspreekt tegen de maatregel neemt de druk op de Tweede Kamerfractie toe.

Winnen van schaliegas ander strijdpunt op congres

Ook over schaliegas bestaat verdeeldheid in de PvdA. De Kamerfractie sprak zich afgelopen week uit voor het winnen van schaliegas, mits dit onder strenge voorwaarden gebeurt. Binnen de partij lopen de meningen echter uiteen. Onder anderen Europarlementariër Judith Merkies heeft zich uitgesproken tegen het winnen van schaliegas, vanwege de milieugevolgen en de risico’s die het boren naar het gas met zich meebrengt.

Het congres wordt afgesloten met een toespraak van Samsom en het zingen van de Internationale, al ruim een eeuw het strijdlied van de arbeidersbeweging.