Samsom gaat woord niet breken - ‘niet tornen aan strafbaarstelling’

PvdA-leider Diederik Samsom (links) en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens het partijcongres van de PvdA. ANP / Catrinus van der Veen

PvdA-leider Diederik Samsom gaat niet tornen aan de afspraak die hij met coalitiepartner VVD maakte over de strafbaarstelling van illegaliteit. Dat zei hij vandaag in zijn toespraak op het PvdA-congres in Leeuwarden, meldt persbureau Novum.

Daar sprak eerder een ruime meerderheid van de partijleden zich uit tegen het voornemen van het kabinet. Samson refereerde aan het eerdere congres waarop werd ingestemd met het regeerakkoord:

“Ik kan aan uw verzoek geen gehoor geven. Ik maakte een afspraak en met uw toestemming gaf ik mijn woord. En mijn woord als politiek leider staat. Ik kan niet voldoen aan uw wens om mijn woord te breken.”

Samsom erkende dat de maatregel pijn doet, en noemde de boete die ongedocumenteerde vreemdelingen kunnen krijgen een “lelijke dissonant”. Hij beloofde wel dat de PvdA-fractie zich in blijft zetten voor een “streng maar rechtvaardig vreemdelingenbeleid, gericht op een humane behandeling van kwetsbare mensen.”

‘Gevoelige tik op neus PvdA-partijtop’:

Samsom prijst Asscher uitbundig

Samsom prees in zijn speech de prestaties van het huidige kabinet. Het woonakkoord, waarin het “taboe van de hypotheekrente werd geslecht”, is volgens de PvdA-leider een stap op weg naar een eerlijke woningmarkt voor huurders en kopers. Het afgelopen week gepresenteerde plan van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) om de langdurige zorg te hervormen ontmantelt de “financiële tijdbom die onder de langdurige zorg lag.”

De meeste lof ging echter naar minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Het door hem met werknemers en werkgevers gesloten sociaal akkoord was de moeilijkst denkbare opdracht, zei Samsom.

“Hij werkte zes maanden stug door, weerstond alle druk, verzon oplossingen uit schier onmogelijke situaties en hield het oog strak gericht op het einddoel.”

Eerder op de dag sprak Asscher zelf ook op het congres. Hij sprak over het “virus van cynisme dat rondwaart in Den Haag”, dat ervoor zorgde dat weinig mensen vertrouwen hadden in de totstandkoming van het sociaal akkoord. Hij zei:

“Maar tegenover tien cynici staat een idealist. Wij PvdA’ers zijn hardnekkige optimisten.”