Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Opblaaskroon

Youp

Toch maar even over dat ridicule Koningslied. Grappig dat allerhande Ben Cramers het aanstaande dinsdag gewoon gaan zingen. Heel Nederland weet hoeveel taalfouten erin zitten. En toch gaat het door. Zelden hebben we zo saamhorig gelachen als afgelopen weekend. Met dank aan de sociale media. Is het zingen van dit wanproduct geen minachting voor de aanstaande koning en zijn vrouw? Dat we probleemloos allerlei hoepelkromme zinnen kwelen op een gejatte melodie is toch ronduit beschamend? Van ome Joop van den Ende moest het doorgaan. Omdat het volgens hem een retecommercieel nummer is.

„In het verleden heb ik aan veel grotere shit veel meer verdiend!”, vertelde hij mij door de telefoon.

Ikzelf denk dat het doorgaat omdat het vrouwtje van zijn collega Richard Krajicek zich met dit stukje fröbelwerk bemoeid had. Dat het daardoor gevoelig lag in het comité en niemand het hardop durfde weg te proesten. Hoe deed Hans Wijers dat als minister van Economische Zaken? En als bestuursvoorzitter van AkzoNobel? Keurde hij toen ook alles goed? Zijn we daarom Fokker kwijt?

Maar men gaat het dus zingen en eigenlijk vat zo’n liedje ons land mooi samen. Dit zijn wij dus. Dit brullen we dinsdag schaamteloos over het Amsterdamse IJ richting de nieuwe koning! Waarom laten we het eigenlijk niet uitvoeren door de Jostiband? Dan is iedereen na afloop ontroerd door de primitieve voordracht van die zwakzinnigen. En vooral door hun vertederende zin als De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Smullen toch als een debiel dat tegen zijn koning zingt? Zo’n scène verslaat de legendarische Máximatraan bij haar huwelijk. En wat te denken van de verstandelijk gehandicapte die tegen Máxima schreeuwt: „Ik hou je veilig!”

Denk wel dat Max & Alex blij zijn als het woensdag is en ze Amalia weer gewoon naar het hockeyveld kunnen brengen. Dat dat meisje hockeyt weet ik sinds afgelopen woensdag! Scoop van Nieuwe Revu. Briljante journalistiek. Zegt ook veel over ons land. Dat een hoofdredacteur in het nauw rare sprongen maakt om zijn noodlijdende kappersblaadje te redden, snap ik. Maar dat hij daarvoor een negenjarig meisje misbruikt. Dat is toch treurig. Ooit betaalde hij 2.500 euro per week aan Willem Holleeder voor een literair stukje tekst. Dat irriteerde mij toen mateloos omdat ik een tijdje niet meer de best betaalde columnist van Nederland was. Die hoofdredactionele wanhoopspoging begreep ik wel. Maar dit koninklijk kindermisbruik. Wat de hoofdredacteur nog niet weet is dat de directie van Sanoma hem voor de zomer ontslaat en dat hij niet zal worden vervangen. Waarom niet? Omdat het blaadje gewoon wordt opgeheven. Jammer voor de werkloze Bram Moszkowicz. Die had graag het plekje van zijn kompaan Holleeder ingenomen. En om de incest compleet te maken: Bram is weer een collegaatje van de vrouw van Richard bij RTL Boulevard.

Of ik me als republikein erger aan alle oranje poespas? Valt wel mee. Het volk wil een sprookje en we hebben een paar mensen bereid gevonden om tegen heel veel geld dat sneue werk op te knappen. Prachtig toch? Mooie afleiding voor de bejaardenberg.

Wat ik ga doen op 30 april? Ik vermaak me wel. Hoe? Op de Amsterdamse Bijenkorf staat een heel grote opblaaskroon. Op het moment dat de koning en zijn vrouw het balkon van het paleis betreden om naar het volk te wuiven staat er iemand klaar met pijl en boog. Op Krasnapolsky! Hij heeft de laatste maanden goed geoefend en zal die kroon vol raken. Een harde knal en het ding zal zuchtend leeglopen voor de ogen van het verse koningspaar. Het wuivende gepeupel schrikt. Ik vrees dat Máxima er heel hard om moet lachen. Alex ook, maar dan met kiespijn. Hoewel? De oude corpsbal kan de grap vast wel waarderen. Hij is ook jong geweest. En ik ben dat nog steeds.

’s Avonds zal hij mij bellen en argwanend vragen: „Was jij dat Youpie?” Het antwoord is dan nee.

„Wie was het dan?”, zal hij mij smeken.

„Iemand die het gratis en vol overgave deed!”

„Wie?”, zal de koning herhalen.

„Edwin de Roy van Zuydewijn.”