Nu blijkt dat Horst Tappert SS’er was, zendt MAX Derrick niet meer uit

In de 25 jaar dat Derrick liep, werden 281 afleveringen gemaakt die in ruim 100 landen werden uitgezonden. In Nederland werd de serie uitgezonden door de TROS.
In de 25 jaar dat Derrick liep, werden 281 afleveringen gemaakt die in ruim 100 landen werden uitgezonden. In Nederland werd de serie uitgezonden door de TROS. Foto ANP

Omroep MAX gaat de politieserie Derrick niet meer uitzenden. Gisteren ontstond ophef over de serie toen naar buiten kwam dat hoofdrolspeler Horst Tappert jarenlang in de Waffen-SS heeft gediend. MAX vindt dat het geen acteur kan eren die “zo gelogen heeft over zijn verleden”.

“We hadden deze zomer nog wat afleveringen gepland, maar die komen nu natuurlijk niet meer op tv”, vertelt MAX-voorman Jan Slagter vanochtend in De Telegraaf. Slagter schrok van het nieuws over de in 2008 overleden acteur, dat door een onderzoeker aan het licht werd gebracht. “Zoiets verwacht je niet. Wij gaan geen acteur eren die zo gelogen heeft over zijn verleden, ook al leeft hij niet meer.”

De oprichter van Omroep MAX vertelt dat Tappert altijd heeft gezegd dat hij bij de Wehrmacht zat:

“Maar dat is iets anders dan de Waffen-SS, een extreem gewelddadige organisatie die veel gruwelijkheden op zijn naam heeft staan en waar je specifiek voor koos om lid van te worden.”

Twitteraars snappen beslissing MAX niet goed

Op de site van MAX stond vanochtend nog de trotste tekst “Succesvolle Duitse crimi te zien bij MAX”. Over Tappert schreef de omroep:

De serie stopt in 1998 toen Horst Tappert de respectable leeftijd van 75 jaar had bereikt. Hij vond het genoeg geweest en was toe aan rust.

Op Twitter wordt het besluit van MAX om Derrick niet meer uit te zenden vooral met onbegrip en grapjes ontvangen:

Twitter avatar JeroenPauw1 Jeroen Pauw Kan Omroep Max nog zo heten als ze er achter komen dat de SS’ers Hansen, Amann, Wünsche, Pauly en Simon óók allemaal Max heten? #DerrickMax
Twitter avatar JanHoedeman Jan Hoedeman Wat gaat #MAX uitzenden nu Derrick aus der Reihe is? Daar komen de schutters?
Twitter avatar smokeydutch albert olierook Zou die Horst Tappert zijn ervaring bij de WaffenSS hebben benut voor het neerzetten van zijn glansrol in Derrick vraag ik me af. #OmroepMax
Twitter avatar Ibrahimwijbenga Ibrahim Wijbenga Tatort, der Alte, Derrick iemand nog een oorlogsverleden bij Waffen SS of HJ? Biecht op of anders in de ban bij omroep Max