Nieuwe arrestatie in gifbrievenzaak VS - eerdere verdachte weer vrij

Het 'Hazardous Materials Response Team' op de plek waar een brief met ricine werd bezorgd voor senator Roger Wicker. AP / Molly Riley

De Amerikaanse FBI heeft een 41-jarige man gearresteerd die zij verdenkt van het sturen van brieven met het dodelijke gif ricine naar onder anderen president Barack Obama. Everett Dutschke is volgens de federale politie in zijn woning in de staat Mississippi aangehouden.

De FBI doorzocht Dutschke’s huis en zaak eerder al eens op zoek naar aanwijzingen, meldt persbureau AP.

De politie meende aanvankelijk in Elvisimitator Paul Kevin Curtis de man te herkennen die in de roerige dagen na de bomaanslagen in Boston Obama, senator Roger Wicker en een hoogbejaarde plaatselijke rechter een gifbrief stuurde. Dat spoor liep echter dood, Curtis is weer vrij man, en de FBI richtte de blik op Dutschke.

De gifbrief aan Obama was nog niet bezorgd bij het Witte Huis toen hij werd onderschept. Ricine wordt ook wel als biologisch wapen ingezet. Een hoeveelheid vergelijkbaar met een korrel zout is al dodelijk voor mensen.

Ricine is een uiterst giftig eiwit dat verbluffend makkelijk is te winnen uit de bonen van de wonderboon (Ricinus communis). Deze worden gekweekt voor de hoogwaardige olie die eruit te winnen is. Diverse terroristen hebben geprobeerd het gif uit de bonen te halen. Voor de paraplumoord op de Bulgaar Georgi Markov (1978) werd ricine gebruikt.