Nature stelt scherpere eisen

Het tijdschrift Nature gaat de eisen aan artikelen verscherpen. Het wil zo de betrouwbaarheid van gepubliceerde stukken verhogen, en de kans verkleinen dat er artikelen verschijnen met gemanipuleerde of gefraudeerde data die vervolgens moeten worden teruggetrokken.

Nature kondigde het initiatief afgelopen donderdag aan. Het gaat ook gelden voor andere Nature-bladen die onderzoek publiceren.

Er komt een checklist voor auteurs. Ze moeten allerlei technische en statistische data met hun publicatie meesturen. Bijvoorbeeld welke essentiële reagentia, cellen of antilichamen zijn gebruikt. Nature legt geen beperkingen meer op aan de ruimte die de sectie ‘methoden’ in een artikel in beslag neemt. Verder zullen onderzoekers hun statistiek beter moeten omschrijven. De redacteuren van Nature zullen vaker statistici raadplegen over gebruikte methoden. Reviewers van artikelen wordt uitdrukkelijker gevraagd te controleren op de reproduceerbaarheid van experimenten.

De checklist is niet uitputtend, schrijft Nature. Hij kan in de toekomst worden aangepast.

Marcel aan de Brugh