Prins Willem-Alexander viert verjaardag - Koninginnedag her en der al gevierd

Willem-Alexander viert vandaag zijn laatste verjaardag als kroonprins.
Willem-Alexander viert vandaag zijn laatste verjaardag als kroonprins. Foto ANP / Robin Utrecht

Willem-Alexander viert vandaag zijn laatste verjaardag als troonopvolger. De kroonprins, vanaf dinsdag koning, is vandaag 46 jaar geworden. In een beperkt aantal plaatsen en wijken wordt vandaag al Koninginnedag gevierd, in verband met de aanstaande troonswisseling.

Willem-Alexander viert de dag in huiselijke kring, liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Met zijn 46 jaar is Willem-Alexander ouder dan zijn moeder toen zij als staatshoofd aantrad. Beatrix werd op 30 april 1980 koningin en was toen 42 jaar oud.

Vanaf volgend jaar wordt op 27 april ‘Koningsdag’ gevierd, hoewel het volgend jaar op 26 april gevierd wordt omdat 27 april een zondag is. Onder Beatrix werd Koninginnedag altijd gehouden op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana. Eerder werd al bekendgemaakt dat de koninklijke familie volgend jaar Amstelveen en De Rijp bezoekt, de twee plaatsen die eigenlijk voor dit jaar waren uitgekozen.

Vandaag al koninklijke festiviteiten in aantal plaatsen

In Ulft-Noord, Oude Pekela, Ede, Millingen aan den Rijn, Geldermalsen, Eethen en Oud-Beijerland is een deel van de festiviteiten voor Koninginnedag verplaatst naar vandaag. Zo wordt in onder meer Ede de vrijmarkt al gehouden.

De verantwoordelijke organisaties geven over het algemeen aan ervan uit te gaan dat mensen op 30 april vooral voor de tv zitten, maar zorgen ook op die dag vaak wel voor een programma. Een woordvoerder van Oranjevereniging Prinses Juliana uit Oud-Beijerland zegt daarover tegen persbureau Novum:

“Om 30 april toch ook feestelijk te maken, zeker ook voor mensen die niet de hele dag voor de tv zitten, hebben we diverse andere activiteiten georganiseerd.”

In Amstelveen is gekozen voor een groot feest op 29 april. Voordat koningin Beatrix haar abdicatie bekendmaakte zou de koninklijke familie Koninginnedag in onder meer Amstelveen vieren. Om de inwoners van Amstelveen toch een mooi feest te geven kiest de organisatie daar voor een zogenoemde ‘Dag Koninginnedagnacht’.

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen liet eerder weten dat elke oranjevereniging vrij is de activiteiten te verschuiven. Dit hoeft niet aan de bond te worden gemeld.