Koninginnedag in Amsterdam

Saluutschoten

Tijdens de troonswisseling wordt op twee momenten met saluutschoten een militair eerbewijs getoond: om 9.00 uur als welkom aan de Koningin, omstreeks 13.50 uur als welkom aan de Koning. Het inhuldigingssaluut van 101 schoten wordt gegeven door het fregat Hr.Ms. Evertsen op het IJ, onder begeleiding van de kerkklokken en carillons van Amsterdam.

De Gele Rijders

De Gele Rijders geven een saluut gedurende de verplaatsing van het staatshoofd van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk. Het saluut bestaat uit schoten met vijf seconden tussenpozen en duurt net zo lang als de verplaatsing en wordt gegeven vanaf het Marine Etablissement Amsterdam aan het IJ.

Militaire muziek

Het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ‘Bereden Wapens’ speelt op de Dam van 11.15 tot 12.30 uur.

De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht speelt op de Nieuwezijds Voorburgwal van 10.15 tot 12.15 uur en op de Dam van 14.45 tot 17.00 uur.

Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee op de Nieuwezijds Voorburgwal van 12.15 tot 14.30 uur.

Koningslied

Voorafgaand aan de rondvaart, om 19.30 uur bij het EYE Filmmuseum, zal in aanwezigheid van de Koning en Koningin, het Koningslied ten gehore worden gebracht, via een rechtstreekse verbinding met het Sportpaleis Ahoy in Rotterdam. Tientallen Nederlandse artiesten zingen het lied daar onder leiding van het Metropole Orkest tijdens het meezingconcert ‘Samen voor Oranje’, gepresenteerd door Paul de Leeuw.

Koningsvaart

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zullen vanaf het EYE Filmmuseum een vaartocht maken over het IJ. Aanvang Deze vaartocht zal omstreeks 19.45 uur beginnen. Het gebied rond het IJ is vanaf 18.00 uur open voor publiek.

Mini-Sail

Tijdens de Koningsvaart varen tevens ruim 130 schepen van het Varend Erfgoed over het IJ.

Museumplein

Met kinderprogramma in de ochtend, in de middag optredens van onder andere Alain Clark en Van Velzen. Inhuldiging en Koningsvaart zijn te volgen op grote schermen. Vanaf 21.30 uur Koningsbal, muzikaal spektakel van André Rieu, met onder andere André van Duin en André Fischer.

Java-eiland

Op de kop van het Java-eiland geeft het Koninklijk Concertgebouworkest een concert samen met dj Armin van Buuren.