Al honderd van 166 gevangen Guantánamo Bay in hongerstaking

Een archieffoto waarop een gevangene op Guantanamo Bay te zien is achter het luik waardoor voedsel aan de gevangenen in hun cellen wordt gegeven. Foto AP / Brennan Llinsley

Van de 166 gevangenen op de Amerikaanse legerbasis Guantánamo Bay op Cuba zijn er ondertussen al honderd in hongerstaking. Dat heeft Luitenant-Kolonel Samuel House van het Amerikaanse leger vandaag gezegd.

De gevangenen protesteren tegen hun opsluiting zonder proces, de omstandigheden waaronder zij vast zitten en de onzekerheid over de duur van hun detentie.

Van de honderd krijgen er negentien vloeibaar voedsel toegediend via een slangetje in de neus om hun lichaamsgewicht niet zo ver te laten afnemen dat een punt wordt bereikt waarop dat levensbedreigend is.

House zei vandaag ook dat vijf ter observatie in het ziekenhuis liggen, maar dat zij tot dusver buiten levensgevaar verkeren.

De advocaten van de gevangenen zeggen dat het aantal van honderd zelfs nog te laag is. Volgens hen zouden meer dan honderd gevangenen momenteel in hongerstaking zijn.

De eerste gevangenen in hongerstaking begonnen hun protest al in februari.

Commissie: sluit Guantanamo Bay

Afgelopen week gaf een onafhankelijke commissie van Amerikaanse beleidsmakers, juristen en militairen het advies volgend jaar het gevangenenkamp op Guantánamo Bay te sluiten. Dat meldde persbureau Reuters.

Volgens de commissie is het voor onbepaalde tijd vasthouden van gevangenen op Guantánamo Bay “weerzinwekkend en ontoelaatbaar”. De commissie doet daarom een beroep op president Barack Obama om de gevangenis in 2014 te sluiten. De 166 gevangenen die er nog zitten, moeten worden berecht in civiele of militaire rechtbanken, naar huis worden gestuurd of worden overgebracht naar Amerikaanse gevangenissen, aldus de commissie.

Na twee jaar onderzoek is de commissie - het Constitution Project, waarin zowel Republikeinen als Democraten zitten - tot de conclusie gekomen dat de VS zich bij de behandeling van terreurverdachten schuldig hebben gemaakt aan aan martelpraktijken. Daarbij wijst de commissie op omstreden verhoortechnieken als waterboarding, slaaponthouding en het vastketenen van gevangenen in pijnlijke houdingen.

De commissie noemde het gedwongen voeden van gedetineerden in hongerstaking in haar rapport een “vorm van mishandeling”. Maar de commissie erkende tegelijkertijd dat de Verenigde Staten een “legitiem recht hebben te voorkomen dat gevangenen zichzelf doodhongeren.”