Voordewind: gedrag Van Miltenburg ‘voorzitter onwaardig’

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg probeerde gisteravond het Kamerdebat ‘politieke sturing’ te geven volgens Joel Voordewind, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie en lid van het presidium, oftewel in het bestuur van de Kamer. Dat gedrag is ‘een voorzitter onwaardig’, aldus Voordewind vanochtend op BNR Nieuwsradio.

Een geëmotioneerde Kamervoorzitter Van Miltenburg retourneert in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.
Een geëmotioneerde Kamervoorzitter Van Miltenburg retourneert in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. ANP/Evert-Jan Daniels

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg probeerde gisteravond het Kamerdebat ‘politieke sturing’ te geven volgens Joel Voordewind, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie en lid van het presidium, oftewel in het bestuur van de Kamer. Dat gedrag is ‘een voorzitter onwaardig’, aldus Voordewind vanochtend op BNR Nieuwsradio.

Voordewind:

“Dat zij toch, tot drie keer toe, een ander scenario in de mond wilde leggen van de PvdA en daar een amen op wilde hebben, vind ik toch wel een politieke sturing die een voorzitter niet waardig is.”

De kritiek van Voordewind op Van Miltenburg gaat verder dan alleen haar optreden van gisteravond:

“Soms als het echt spannend wordt in de Kamer, zoals vorige week bij het Dalmatov-debat. Daar wilde ik een voorbeeld aanhalen, maar werd ik bruut afgekapt door de voorzitter. Die rol moet je jezelf niet aanmeten. Laten in ieder geval iemand zijn punt maken, dan kan de voorzitter afwegen of dat binnen de orde is of niet.”

Bij andere Kamerleden speelt dezelfde ergernis. Sommige Kamerleden houden volgens Voordewind zelfs lijstjes bij van incidenten. Tot nu toe is die kritiek niet besproken in het presidium, volgens het Kamerlid, maar dat kan volgens hem veranderen als het zo doorgaat:

“Ik denk dat het tot nu toe bilateraal gebeurt. Dat ben ik ook nog van plan te doen. Ik ga eerst koffie met haar drinken, om te kijken wat ze er zelf van vindt. Mochten we er niet uitkomen, dan moet ik het breder aan de kaak stellen.”

Aanvaring tussen Buma en Van Miltenburg

CDA-fractieleider Sybrand Buma kwam vanavond in aanvaring met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Hij liet toen al weten dat volgens hem Van Miltenburg de aanvraag van een debat probeerde te “sturen”. Zij reageerde hierop geëmotioneerd dat ze zich “onheus bejegend” voelde en schortte de vergadering even op.

De aanvaring vond plaats tijdens de zogeheten regeling van werkzaamheden, waarbij CDA’er Pieter Omtzigt een apart debat met staatssecretaris Weekers probeerde aan te vragen over het feitenrelaas over de fraude met toeslagen door Bulgaren. De coalitiepartijen VVD en PvdA lieten aanvankelijk weten een apart debat over dat feitenrelaas niet te steunen. Toen Van Miltenburg aan Ed Groot (PvdA) vroeg om te bevestigen dat hij geen oren heeft naar een apart debat, meldde Buma zich aan de interruptiemicrofoon. Hij verweet Van Miltenburg dat zij op de hand van de coalitiepartijen is.