Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vijftien en vijf jaar cel voor raketaanslag rechtbank

De rechtbank aan de Parnassusweg na de aanslag in 2011.
De rechtbank aan de Parnassusweg na de aanslag in 2011. Foto ANP/Evert Elzinga

De twee mannen die het gerechtsgebouw in Amsterdam in 2011 met een raketwerper beschoten moeten vijftien en vijf jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam in vrijdag bepaald. De 25-jarige Amsterdammer York M. kreeg de hoogste straf omdat hij eveneens schuldig werd bevonden aan poging tot moord.

De rechtbank acht bewezen dat York M. en de 24-jarige Omar T. in de nacht van 21 september 2011 met een antitankwapen op het gebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam hebben geschoten. De inslag veroorzaakte een gat en op zes verdiepingen raakten ramen beschadigd. Justitie schat de schade op veertigduizend euro.

York M. schoot voor de aanslag ook een 17-jarige jongen in zijn buik

York M. schoot enkele maanden daarna een 17-jarige jongen in Amsterdam in zijn buik. Het slachtoffer raakte zwaargewond, maar overleefde de schietpartij. M. werd verder verdacht van wapenbezit, bedreiging en heling van een auto. De 24-jarige verdachte werd naast de beschieting ook verdacht van wapenbezit, openlijke geweldpleging en heling.

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Neerschieten 17-jarige noemt rb “angstaanjagend in zijn impulsiviteit en terloopsheid.” #Granaatwerpers

M. werd in januari vorig jaar aangehouden. Zijn vingerafdruk was gevonden op de locatie waar de raket was afgevuurd. Omar T. werd nog geen twee maanden later aangehouden.

Verdachten wilden niet meewerken aan het onderzoek

Justitie liet eerder weten dat beide verdachten op geen enkele wijze mee wilden werken aan het onderzoek. Daardoor is het niet duidelijk of de aanslag gericht was op willekeurige personen of een willekeurig gebouw, of dat ze een statement wilden maken tegen de rechterlijke macht.

Twitter avatar EdwinvdBergNOS Edwin vd Berg/NOS “Verdachten zwegen steeds, maar ook zonder mondelinge toelichting spreekt de zaak voor zich”, zegt rechtbank. #granaataanslag

De verdachten stonden vrijdag overigens terecht in hetzelfde gebouw dat doelwit van hun aanslag was. Rechters van een andere rechtbank oordeelden echter over de zaak, om een eerlijk proces te waarborgen, liet justitie eerder weten.

De aanslag heeft volgens justitie angst en onrust in de samenleving veroorzaakt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) sprak destijds van een aanslag op de rechtsstaat.