Nederlandse verdachte cyberaanvallen aangehouden

In Spanje is gisteren een 35-jarige Nederlander aangehouden in verband met een onderzoek naar grootschalige cyberaanvallen. Zo zou de man betrokken zijn bij aanvallen op de Europese non-profitorganisatie Spamhaus. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie meldt vanmiddag dat er geen aanwijzingen zijn dat de man betrokken is bij de recente cyberaanvallen in Nederland.

Een 35-jarige Nederland is in Spanje aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mega-cyberaanvallen.
Een 35-jarige Nederland is in Spanje aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mega-cyberaanvallen. Foto Hollandse Hoogte/ David Rozing

In Spanje is gisteren een 35-jarige Nederlander aangehouden in verband met een onderzoek naar grootschalige cyberaanvallen. De man zou betrokken zijn bij aanvallen op de anti-spambedrijf Spamhaus. Het Openbaar Ministerie meldt vanmiddag dat er geen aanwijzingen zijn dat de man betrokken is bij de recente cyberaanvallen in Nederland.

Het zou volgens het OM gaan om ene S. K.. Persbureau Novum schrijft dat K. mogelijk verbonden is aan Cyberbunker. Dat hostingbedrijf werd er al eerder van verdacht achter de aanvallen op Spamhaus te zitten, waar anti-spamdatabases worden beheerd.

The New York Times meldde eind maart dat de aanval op Spamhaus werd geopend toen het Cyberbunker op zijn zwarte lijst zette. E-mailaanbieders gebruiken die lijst om spam op te sporen. Het OM noemt de aanvallen die de man zou hebben uitgevoerd ‘ongekend zwaar’. De zogenoemde DDoS-aanvallen betroffen behalve Spamhaus ook partnerorganisaties in de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië.

Een groep medestanders van S.K., die ook bekend is als cb3rob, eist zijn onmiddellijke vrijlating. Gebeurt dat niet dan zeggen ze een cyberaanval van ongekende proporties te lanceren.

“We demand u to release Sven or we will indeed start the biggest attack u humans have ever experienced towards The Internet, and yourself. Anything and all connected will suffer and do you silly governments really think u can stop millions of human beings? U have no chance, AT ALL.”

Op Nu.nl schrijft Brenno de Winter dat deze groep ook achter de recente DDoS-aanvallen zit op banken, iDEAL en DigiD.

Nederland al weken geteisterd door DDoS-aanvallen

Bij zogenoemde DDoS-aanvallen, waar hier ook sprake van was, worden websites binnen korte tijd bestookt met grote hoeveelheden data. Ze kunnen vervolgens de druk niet aan en bezwijken, waardoor ze niet langer bereikbaar zijn.

In Nederland maakten we de afgelopen tijd al meerdere keren een dergelijke aanval mee. Zo werd ING een paar keer in korte tijd getroffen door een DDoS-aanval, nadat het eerst al problemen kende door een verkeerd ingeladen bestand. Ook Rabobank en ABN Amro kregen ermee te maken. Vliegmaatschappij KLM kreeg er vorige week ook een te verduren. Deze week was DigiD het slachtoffer.

“Nederlandse overheid nog niet gewapend tegen cyberaanvallen”

Minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) zei vandaag na afloop van de ministerraad dat de overheid nog niet optimaal gewapend is tegen cyberaanvallen. Hij vindt dat de DDoS-aanvallen “een risico dat bij de digitale samenleving hoort”, schrijft Novum. Wel wordt er hard gewerkt aan oplossingen. Binnenkort komt Opstelten met een wetsvoorstel om cybercriminaliteit tegen te gaan.