Lovende recensies over biografie Beatrix. Maar is het echt zo gegaan?

“Ik kan niet veel goed meer doen in dit land”, zei koning Beatrix over haar rol. Journalist Jutta Chorus maakte een indrukwekkend portret van de Moeder des Vaderlands, op basis van zeventig bronnen. Zonder inmenging van de Rijksvoorlichtingsdienst. Grote vraag: is het echt allemaal zo gegaan? Marc Chavannes vandaag in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad:

Koningin Beatrix tijdens de viering van Koninginnedag in 1988 in de Jordaan in Amsterdam.
Koningin Beatrix tijdens de viering van Koninginnedag in 1988 in de Jordaan in Amsterdam. Foto ANP

“Ik kan niet veel goed meer doen in dit land”, zei koning Beatrix over haar rol. Journalist Jutta Chorus maakte een indrukwekkend portret van de Moeder des Vaderlands, op basis van zeventig bronnen. Zonder inmenging van de Rijksvoorlichtingsdienst. Grote vraag: is het echt allemaal zo gegaan?

Marc Chavannes vandaag in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad:

Het is knap dat de verslaggever Chorus zoveel vertrouwen in de biograaf Chorus heeft opgebouwd bij die koninklijke entourage dat zij mocht langskomen en in veel gevallen nog eens kon aankloppen.

Wie zich al lezend laat meeslepen dwaalt met de auteur mee door het idyllische paleisje Drakensteyn, waar Claus en Beatrix hun gelukkigste jaren beleefden, tot in het zwaarder bewaakte en ernstiger bewoonde Huis ten Bosch. Zo schetst zij het beeld van een van jongsaf aan wilskrachtig en plichtsbewust meisje dat zich verwanter voelde met haar joyeuze, directe vader dan met haar lieve en wat wereldvreemde moeder. Anders dan Willem Alexander, die als jongeman openlijk heeft getwijfeld of het koningschap iets voor hem was, droeg Beatrix haar roeping op haar revers. Ja, ik wil, want het is mijn lot.

Chavannes benadrukt dat boek het moet hebben van getuigenissen uit de tweede hand.

“Als lezer vraag je je af of de betreffende intimus de aan Beatrix of Claus toegeschreven citaten destijds direct heeft opgeschreven. Zo pregnant als een uitspraak lijkt, het geheugen is een vagebond.”

Toch spreekt Chavannes van een zorgvuldig en leesbaar Beatrix-boek en “een geïnspireerd voorbeeld van de journalistieke methode”.

NRC geeft het werk ★★★★

Lees de hele recensie over de biografie van Beatrix vandaag in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

VK: ‘aangenaam vrij van gewichtigdoenerij’

Ook boekenrecensent van de Volkskrant, Hans Wansink, noemt het geen bezwaar dat de Rijksvoorlichtingsdienst niet aan de biografie te pas kwam.

“Chorus’ soepel geschreven portret is aangenaam vrij van gewichtigdoenerij en geheimzinnigheid. Beatrix is er nooit van overtuigd geweest dat het Nederlandse volk haar goed genoeg vond. In 2000 hield ze huiskamerbijeenkomsten waarin ze wilde weten hoe het kwam dat de weerstand tegen haar toenam. ‘Ik kan geen goed meer doen’, verzuchtte ze, ‘wat kan ik nog aan mezelf veranderen?’”

Ook de Volkskrant geeft de biografie ★★★★

Chorus vorige week te gast bij De Wereld Draait Door: